IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за кредити на компаниите в еврозоната намаляват за първи път от 2013 г.

Това е факт въпреки допълнителното намаляване на лихвените проценти на Европейската централна банка

20:00 | 21.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Молбите за кредит на компании от еврозоната неочаквано са намалели през последното тримесечие, за първи път от шест години насам. То става факт въпреки допълнителното намаляване на лихвените проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ), показва проучване на институцията, цитирано от Ройтерс.

Страните от еврозоната се борят с мудния икономически растеж вече втора година на фона на продължаващите търговски войни и забавянето в Китай, които оказват силно влияние върху износа и компенсират силното вътрешно търсене.

Сега тези ефекти изглежда започват да се отразяват и на решенията на компаниите да намалят инвестициите и кредитите си – тенденция, която банките очакват да продължи, посочват от ЕЦБ в своето Проучване за банковото кредитиране, изготвяно веднъж на тримесечие.

„Нетното търсене на заеми за компаниите намалява през четвъртото тримесечие на 2019 г.... за първи път това се наблюдава от четвъртото тримесечие на 2013 г.“, се казва в проучването. Според данните понижението е факт в редица по-големи и по-малки страни от еврозоната.

Търсенето на ипотеки в същото време продължава да расте, особено във Франция, Италия и Германия, разпалвайки опасенията, че супер разхлабената парична политика на ЕЦБ може да надуе имотен балон в някои държави.

Испания се отличава като единствената по-голяма държава в еврозоната, където търсенето във всички кредитни категории – заеми за компании, ипотеки и потребителски кредити, спада, а банките като цяло затягат достъпа до кредитиране.

ЕЦБ сви още повече лихвата си по депозити, изпращайки я още по-надълбоко на отрицателна територия и подновявайки програмата си за количествени облекчения в размер на 2,6 млрд. евро в опит да ускори ръста на потребителските цени.

Очаква се политиката на институцията да продължи и след новата среща на ръководството й в четвъртък, когато управителят Кристин Лагард ще даде начало и на преразглеждането на стратегията на банката, в рамките на което може да бъде променена целта й за инфлацията в общността и пътя за постигането й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
" разпалвайки опасенията, че супер разхлабената парична политика на ЕЦБ може да надуе имотен балон в някои държави "Може да ги надуе в минало свършено , а не в бъдеще време . Но самите балони не са толкова интересни , защото са от порядъка на 30-40% . По интересно е дали ще ги удари и криза , където спадовете са в пъти по- големи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още