Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Незаконно пребиваващите хора в ЕС са се увеличили с 22% през 2021 г.

Украинците са най-голямата група граждани, на които е отказано влизане в съюза през 2021 г.

Незаконно пребиваващите хора в ЕС са се увеличили с 22% през 2021 г.

Снимка: Jonathan Alpeyrie/Bloomberg

Броят на хората, за които е установено, че пребивават незаконно в ЕС, е нараснал с 22% и е достигнал близо 700 хил. души през 2021 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в четвъртък.

Сирийците са най-голямата група незаконно пребиваващи чужденци в ЕС, следвани от алжирци и афганистанци. Броят на афганистанците се е увеличил с около 55% спрямо 2020 г. след завземането на страната от талибаните през август миналата година.

Мъжете са съставлявали около 87% от общия брой на незаконно пребиваващите чужденци, отчетен от Евростат, като над половината са на възраст между 18 и 34 години.

Общо 681 200 души, които не са граждани на страни членки на ЕС, са установени като незаконно пребиваващи в блока с 27 страни през 2021 г. Това е със 123 700 повече спрямо предходната година, но е спад спрямо връхната точка през 2015 г., когато над един милион души от Сирия и други страни с въоръжен конфликт на територията им са достигнали до ЕС.

В броя са включени чужденците, които са влезли в блока нелегално, както и тези, които са надвишили времето си за престой.

Франция регистрира най-големия брой незаконно пребиваващи чужденци с 215 200 души, което е ръст със 107% спрямо 2020 г. Следват Унгария и Германия. Общо трите страни са съставлявали близо 70% от всички незаконно пребиваващи чужденци в блока.

Украинците са най-голямата група граждани, на които е отказано влизане в ЕС през 2021 г., с около 50 200 отказа от общо 139 хил. молби.

Получилите отказ украински граждани са искали да пресекат сухопътни граници в Унгария, Полша и в по-малка степен в Румъния.

Броят на гражданите на страни извън ЕС, които са получили заповед да напуснат страна членка, е намалял с около 14% спрямо 2020 г., като близо 37% от заповедите са били издадени от Франция, повече от всяка друга страна членка.

Над половината от незаконно пребиваващите са били принудени да напуснат, а други 47% са напуснали територията доброволно, сочат данните на Евростат.

Повечето основания да бъде отказано влизане в страна членка на ЕС са били свързани с целта на хората и неоправдани условия за престой, отбелязва европейската статистическа служба. В 29 на сто от случаите хората са били счетени за обществена заплаха.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Австрия насърчава преминаването от газ на петрол