IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови искри прехвърчат между ЕС и Великобритания

Брюксел възнамерява да отхвърли повечето от исканията на Обединеното кралство за по-лесна търговия със Северна Ирландия

08:33 | 11.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Марош Шефчович.&nbsp;<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Марош Шефчович. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

ЕС обвинява Великобритания, че не е изпълнила споразуменията за Brexit. В писмо до британския държавен министър Майкъл Гоув заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович разкритикува неспазването на споразуменията за контрол на движението на стоки и хора между Северна Ирландия и други части на Обединеното кралство.

Той също така критикува липсата на информация от търговци и липсата на достъп на представители на ЕС до митническите данни. Шефчович предполага, че има проблеми с началното прилагане на споразуменията, за които трябвало да се намерят бързи решения.

Освен това ЕС възнамерява да отхвърли повечето от исканията на Обединеното кралство за по-лесна търговия със Северна Ирландия. „По отношение на допълнителната гъвкавост за прилагането на законодателството на ЕС, приложимо в Северна Ирландия по отношение на месни продукти, здравни сертификати за износ и колетни и експресни услуги, бих искал да ви напомня, че общите изключения не могат да надхвърлят договореното", пише Шефчович. ЕС проучва „възможните промени" за вноса на стомана от Великобритания за Северна Ирландия.

Писмото е взривоопасно, защото Шефчович го публикува само няколко часа преди среща с Гоув в Лондон. Британската страна всъщност иска да се застъпи за облекчаване на така наречения Северноирландски протокол този четвъртък, за да смекчи негативните последици за икономиката. Например Гоув предложи по-дълги преходни периоди. 

Правителствен говорител в Лондон заяви в отговор на писмото на Шефчович, че е „разочароващо", че ЕК не е успяла да разпознае „шока и гнева" в северноирландското общество, което е предизвикала с решението си да задейства авариен механизъм в Северноирландския протокол към споразумението за Brexit. Брюксел не успял да вземе под внимание факта, че „спешните стъпки за възстановяване на доверието“ са необходими.

Протоколът предвижда островът да остане обща икономическа зона, а Северна Ирландия - за разлика от останалата част на Обединеното кралство - да продължи да прилага правилата на вътрешния пазар и митническия съюз на ЕС. Ето защо контролът трябва да се извършва в пристанищата, когато стоките идват по море от Великобритания, например до Белфаст в Северна Ирландия. Това създава обаче де факто стокова граница между Северна Ирландия и останалата част от кралството.

В рамките на спора за доставките на ваксини Брюксел обмисли позоваването на член 16 от протокола, който може временно да прекрати части от регламента и да спре специалното гранично споразумение. Този ход доведе до възмущение в Дъблин, Лондон и Белфаст. Това се прие като готовност на ЕС да приеме контрол на вътрешната ирландска граница. Брюксел бързо се отказа, но щетите вече бяха нанесени.

Основната цел на протокола е да предотврати контрола между члена на ЕС Ирландия и Северна Ирландия, част от Великобритания. Подобен контрол може да разклати крехкия мирен процес в Северна Ирландия. Там привържениците на съединението с Ирландия и поддръжниците на съюза с Великобритания водеха кървава гражданска война в продължение на десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 години
До сега ЕС само клатеше моркова.Време е UK да усети тоягата, щото от морков явно не разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още