IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият председател на ЕК вероятно няма да заеме поста си навреме

ЕП отхвърли номинациите за еврокомисар на Румъния, Унгария и Франция

21:45 | 15.10.19 г.
<p>
	Урсула фон дер Лайен.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент вероятно ще отложи утвърждаването на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия заради блокажа около избора на Франция за еврокомисар, предава Bloomberg.

Председателят на Европейския парламент в Страсбург вероятно ще обяви официално отлагането след среща с ръководителите на политическите групи в сряда, съобщи говорителят на парламента Жом Дюш. Той допълни, че е невъзможно да се проведе гласуване за утвърждаването на Европейската комисия на 23 октомври, както беше планирано, след като трима от номинираните за еврокомисари, включително френската кандидатка Силви Гулар, бяха отхвърлени по етични съображения.

Фон дер Лайен беше избрана за наследник на Жан-Клод Юнкер на най-влиятелния пост в Брюксел след три дни на драматични преговори между лидерите на страните членки на ЕС миналото лято. Тя получи минимално мнозинство в Европейския парламент през юли, но екипът й от 26 еврокомисари също трябва да бъде утвърден, за да може да започне работа.

Парламентът отхвърли номинациите от Румъния, Унгария и Франция, а решението й да номинира Маргаритис Схинас за заместник-председател на ЕК, който ще отговаря за „защита на европейския начин на живот“ беше подложено на остри критики.

Френският президент Еманюел Макрон обвини Фон дер Лайен, че е избрала Гулар от списък с възможни кандидати, без да предвиди, че членовете на Европейския парламент ще отхвърлят кандидатурата й.

Франция все още не е определила заместник на Гулар, а румънското правителство подаде оставка, което усложни още повече процеса. Фон дер Лайен все още не е потвърдила и че приема новата кандидатура на Унгария.

„Новият календар зависи от назначаването на новите кандидати“, поясни Дюш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още