Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Печалбата на HSBC не успя да зарадва инвеститорите

Най-големият кредитор в Европа обяви планове за привличане на до 7 млрд. долара финансиране през следващите четири месеца

Печалбата на HSBC не успя да зарадва инвеститорите

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият кредитор в Европа по пазарна капитализация HSBC Holdings отчете скок на годишната си печалба преди данъците под прогнозите и разкри план за привличане на до 7 млрд. долара финансиране през следващите четири месеца, за да затвърди капиталовата си база, докато банката се подготвя за растеж при новото си управление, съобщава Ройтерс.

Британската банка преминава през болезнено преструктуриране под управлението на главния изпълнителен директор Стюарт Гъливeр, при което бяха освободени хиляди служители, затворени клонове и кредиторът излезе от някои пазари. Преструктурирането, в комбинация с благоприятната пазарна среда, сега се отплаща на HSBC.

Гъливeр се оттегля от поста си днес след повече от седем години начело на банката и ще бъде заменен от ветерана в компанията Джон Флинт.

HSBC обяви днес печалба преди данъците в размер на 17,2 млрд. долара през 2017 г. спрямо 7,1 млрд. долара година по-рано. Тя обаче остана под средната прогноза за 19,7 млрд. долара на 17 анализатори, анкетирани от Thomson Reuters.

Тези оценки не взимат предвид отписване за 1,3 млрд. долара през 2017 г. в резултат на данъчната реформа в САЩ, заради която банките поеха загуби върху отсрочените си данъчни активи, натрупани по време на кризата.

Печалбата ѝ от преди година включваше обезценка на репутацията за 3,2 млрд. долара в Европа от глобалния бизнес с частно банкиране и влиянието от продажбата на дейността в Бразилия.

Кредиторът заяви, че планира допълнително емитиране на капитал от първи ред в размер между 5 и 7 млрд. долара през първото полугодие на 2018 г. и че ще започне обратно изкупуване на акции „ако и когато е подходящо“.

Акциите на HSBC поевтиняха с 3,2% в Хонконг след новината, като инвеститорите отчетоха финансовите резултати и разочарованието заради липсата на обратно изкупуване на акции.

Флинт, който е част от банката от 1989 г. и последно бе директор на подразделението за Банкиране на дребно и Управление на богатството, ще има за задача да върне HSBC обратно към растежа и вероятно да погледна на изток с планове за задълбочаване на стратегията за инвестициите в Китай.

„Към края на миналата година бяхме 2500 души, като ще продължим да инвестирам в тях и да привличаме нови хора... възможността пред тази организация е много привлекателна“, коментира Флинт пред Ройтерс днес.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 години
Значи чичо Гъливер отива при жужетата и го заменя кап. Флинт - ок.

Инвеститорите не знам какво пищят - ръст (броейки дори отписваниците) от около 60%. Нямало да има обратно изкупуване на акции, ами аз моите и без туй не си ги давам.

Даже с удоволствие бих си купил още - това е страшно могъща компания. Когато си ги пазарувах на под Седмак - нозина тука ме бъзикаха или съветваха да внимавам - но ето, че бях прав.

Отделно - гласуван е 21 цента дивидент на акция, общо годишният е 51 цента на, което е сгодно.

Още от Европа
Франция започва разследване за сепаратизъм срещу 76 джамии