Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Половината испанци се страхуват, че ще изгубят работата си заради коронавируса

Днес в страната беше регистриран най-големият брой починали от заболяването за един ден - 462 души

Половината испанци се страхуват, че ще изгубят работата си заради коронавируса

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Испанците са сериозно обезпокоени от извънредното здравно положение, предизвикано от коронавируса, и най-вече от икономическите му последици, показва допитване на института 40dB. по поръчка на испанския вестник El Pais.

92% от анкетираните признават, че се тревожат и са песимисти относно въздействието на епидемията върху икономиката. Половината от работещите хора в страната се страхуват, че ще изгубят работата си по време на кризата, а мнозинството анкетирани смятат, че заплатата им ще бъде намалена. В същото време испанците вярват, че ще избегнат заразата или ще се излекуват, ако бъдат заразени.

Те следват инструкциите на правителството и четат повече информация от всякога. Повече от половината испанци следят медии по няколко пъти на ден, а 37% „са залепени дълго време“ за новините. Основният страх не е толкова за здравето, колкото за икономиката.

Потвърдените случаи на коронавирус в Испания вече са 33 089, а днес страната регистрира най-големия си брой починали за един ден  от началото на кризата – 462 души, с което общият им брой достигна 2182.

Още по темата
Мнозинството от 1400-те участници в онлайн анкетата, смятат, че е много вероятно компанията им да бъде принудена да затвори по време на кризата, а 60 на сто очакват, че заплатата им ще бъде намалена. След преодоляването на пандемията обаче испанците са уверени, че ще се върнат на работа. 60 на сто от участниците в допитването смятат, че е малко вероятно да останат безработни след кризата. Това означава, че според тях последиците за пазара на труда ще бъдат временни.

Испанците обаче са на мнение, че един от трайните ефекти от пандемията ще бъде загубата на покупателна способност. Според 43% от анкетираните заплатата им ще бъде намалена за дълъг период.

Испанците бяха песимистично настроени за икономиката още преди извънредното здравно положение, показваха данните на Центъра за социологически изследвания. Но сега има нови причини за безпокойство. Почти 70 на сто от испанците смятат, че въздействието на кризата върху икономиката на страната им ще бъде отрицателно и трайно. Поради това 40% от анкетираните казват, че вече са отложили или замразили планирани инвестиции, разходи или покупки, което ще окаже въздействие на пазара.

Въпреки че испанското правителство одобри пакет от икономически мерки на стойност 200 млрд. евро за смекчаване на последиците от кризата, испанците смятат, че в случай на необходимост семейството им, а не държавата, ще бъде основната им опора. Само 24,4% от участниците в допитването очакват държавна помощ спрямо 53,6%, които смятат за много или доста вероятно да получат подкрепа от близките си. 24,4% разчитат на помощта на приятелите си.

Испанците не се страхуват толкова от заразата с коронавирус, като 53 на сто смятат за малко вероятно или невъзможно да се заразят. В случай, че се стигне дотам, 68% са оптимисти и вярват, че ще се възстановят напълно.

60 на сто от испанците следят ситуацията със слабо или никакво безпокойство, а 30% признават, че са доста притеснени. Реакциите, които предизвиква кризата, показват и накъде може да поеме страната в близко бъдеще. 60% от участниците в анкетата смятат, че коронавирусът ще направи обществото по-солидарно, а според 47% то ще стане по-силно.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако