IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полската афера на Фон дер Лайен

Варшава все още очаква едно място в Европейската комисия, като особен интерес полската страна проявява към енергийния сектор

21:30 | 25.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Урсула фон дер Лайен и&nbsp;Матеуш Моравецки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Урсула фон дер Лайен и Матеуш Моравецки. Снимка: Ройтерс

Постовете в Европейската комисия (ЕК), устойчивото развитие, благоденствието и сигурността бяха основните теми, разисквани по време на посещението на новоизбрания председател на изпълнителния орган на Европейския съюз (ЕС) Урсула фон дер Лайен във Варшава, пише Euractiv.

След еднодневни пътувания до Париж и Берлин, новият ръководител на Комисията избра полската столица за следваща спирка на своето европейско „турне“.

„Полша е важна държава членка на ЕС. (…) За мен беше много важно да дойда във Варшава след Берлин и Париж ”, сподели Фон дер Лайен пред журналисти във Варшава. 

Тя призна, че „тежките“ теми като миграцията и върховенството на закона също са в дневния ред на разговорите във Варшава. Въпреки това по време на съвместна пресконференция с министър-председателя Матеуш Моравецки Фон дер Лайен целеше да преодолее различията, които през последните години разделиха Варшава и Брюксел.

„Важно е да се слушаме и да се уважаваме, без да забравяме защо сме се присъединили към ЕС”, подчерта тя.

Полски еврокомисар?

Приветствайки я във Варшава, премиерът Моравецки посочи, че целта на срещата е „да се обсъдят персоналните детайли, новия екип на ЕС и кое портфолио може да бъде възложено на полския комисар“.

Разбираемо е, че Варшава очаква да получи нещо в замяна заради своята подкрепа за Фон дер Лайен по време на обсъжданията в Европейския съвет.

По време на преговорите на върха на ЕС полското правителство многократно заяви, че осигуряването на „добър пост“ в следващия кабинет на ЕК е предпоставка за подкрепата на Фон дер Лайен, заяви вицепремиерът Яцек Сасин.

Euractiv Полша съобщи, че Варшава може да се интересува от пост, свързан с енергийните въпроси, а Сасин потвърди стремежите на правителството за енергийния пост в интервю пред TVN24.

В интервю за Euractiv по-рано този месец външният министър Яцек Чапутович заяви, че Полша търси "икономическа" длъжност. "Ние знаем как да го направим, развиваме се бързо и имаме един от най-високите темпове на икономическо развитие“, подчерта политикът.

Освен това полският премиер заяви във вторник (23 юли), че във Варшава вече има редица кандидати за длъжности в ЕК и че ще разговаря с Фон дер Лайен относно техния обхват на компетентност.

Европейският парламент ще гласува за целия състав на новата Комисия през октомври, а изслушването на лицата ще се проведе след лятната ваканция.

Правителството на Полша се надява за по-добро разбиране от страна на ЕС под ръководството на Фон дер Лайен и прекратяване на процедурите по налагане на санкции заради нарушаване на устоите на върховенство на закона, които ЕС предприе срещу Варшава срещу съдебната ѝ реформа.

Устойчиво развитие, просперитет, сигурност

По икономически въпроси Фон дер Лайен заяви, че иска да се съсредоточи върху иновациите, както и върху малките и средните предприятия, които са „гръбнакът на икономиката“.

"Ще ни трябват огромни инвестиции в тези региони", добави тя.

По отношение на сигурността германката сподели, че "едно е сигурно: общата отбрана винаги ще почива предимно на плещите на НАТО, който е най-силният съюз в света."

"Има и други области, в които ЕС, а не НАТО, трябва да играят роля, поради което се нуждаем от процедури и структури, подходящи в тази посока", каза тя, като посочи създаването на ПЕСКО, съвместен военен проект на ЕС.

Личните данни

Позовавайки се на общата история между Германия и Полша, Фон дер Лайен допълни, че баща ѝ е първият политик, който „изиграва ключова роля в приемането на (немско-полската) граница на Одра и Ниса Жужицка”.

"Той каза, че това трябва да бъде прието, защото за нас има вековна обща история, красива история и трагична история, а сега нашата роля е да изградим общо бъдеще", подчертава германката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
cum on ABBA face
преди 4 години
https://faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/rusiya-e-slaba-v-upadak-i-se-priblizhava-kam-razpada-si
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
cum on ABBA face
преди 4 години
https://euvsdisinfo.eu/ - знаем те кой си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Полската далавера на дипломираната гинеколожка. А руската:https://***.youtube.com/watch?v=1FNd73N7rZ0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още