IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поведението на Русия към момента сигнализира несигурност и слабост

Според ръководителя на Европейския съвет за външна политика обаче Русия е по-опасен противник тогава, когато е слаба

10:24 | 22.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Действията на Европейския съюз спрямо предизвикателствата, които предстоят, бяха основна тема на изборите през миналата година в Германия, но сега е крайно време германското правителство да вземе някакви мерки по въпроса. Това каза Йозеф Янинг, ръководителят на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) в Берлин, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Германия има интерес да използва ЕС като инструмент и да задържи Европа обединена, а за да се случи това има нужда от нови политически инициативи, обясни събеседникът.

"Това, което не трябва да се очаква от германското правителство е да има същото отношение като френския президент Макрон, заявено в неговата реч в Сорбоната", каза Янинг.

Германия иска Европа да се движи напред с малки прагматични стъпки, добави гостът. "Да се уповава на съществуващия съюз, като напредва бавно чрез нов фискален бюджет за еврозоната, нови политики за миграцията и за увеличаване на сигурността на ЕС".

"Германия знае, че трябва да толерира Русия. Тя ще продължи да бъде съсед на ЕС и трябва да се поддържат работни отношения между ЕС и Русия, колкото и сложни да са те. От друга страна Германия е решена да спазва своите принципи, да спазва европейския ред и принципните норми и спогодби. За да демонстрира консистентност към тези принципи не мисля, че санкциите към Русия скоро ще бъдат олекотени", допълни Янинг.

Още не знаем каква ще е ситуацията по време на следващия мандат на Путин, но поведението на Русия към момента сигнализира несигурност и слабост, както и желание за респект и признание чрез по-агресивно поведение, поради липса на други средства, подчерта експертът. Доколкото познаваме Русия, тя е по-опасен противник тогава, когато е слаба. Така че е много деликатно за ЕС да се справи с Русия, защото действаме на фона на свят, където властта и политиката заемат все по-голяма тежест, допълни той.

"Не бих се притеснявал за отношенията между Европа и Русия, защото когато Русия подреди своите интереси ще разбере, че има нужда от работни отношения с ЕС, но въпросът е по-широк и всеобхватен. Въпросът е, че Русия търси все повече власт и точно това създава толкова проблеми на световната сцена", заяви Янинг.

Още от разговора вижте във видеото

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 24 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
"Трябва да се търси деескалация."Ми ето ти един приблизителен сценарий - стъпка по стъпка: 1. Американците връщат Косово на Сърбия, а Русия връща Крим на Украйна. 2. Руснаците се изнасят от Сирия, закриват си базите там, американците също се изнасят от Сирия и Ирак и си закриват базите в Средиземно море. 3. Русия намалява с 2/3 армията си, а американците разпускат НАТО и се изнасят от Европа... Като начало как ти звучи? :lol:Нали Горбачов затова изтегли съветските войски от Източна Европа - за да даде начало на деескалацията? Като насрещен жест НАТО до къде стигна и срещу кого трябваше да воюва, когато Варшавският договор се разпусна, СССР се разпадаше и руската армия се разлагаше?Деескалацията е взаимен процес, Русия едностранно нема да се деескалира - мъжко ду^*** веднъж се е^бе.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Трябва да се търси деескалация. А това е възможно ако се поставят взаимно изпълними цели. Но Украйна и Крим правят на този етап невъзможно да се търсят взаимно приемливи решения. Има три стъпала - дипломация, санкции и война. Две са качени, дано не видим третото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 5 години
"Доколкото познаваме Русия, тя е по-опасен противник тогава, когато е слаба."И затова всячески се опитвате да я отслабите, нали? Ако горното е верно, то дайте още санкции, измисляйте още новичоци и дурачоци, та да я направите супер-дупер слаба и тогава ше разберете дали от опасна вече не е станала брутално-смъртоносна... :lol: Ше го разберете по зелените човечета по улиците си и ядрения облак над главите...! Keep it up, безмозъчни, безджендърни клоуни... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
Hahoto
преди 5 години
Германците, както винаги ни люк яли ни лук мирисали. Всичко започна 2007 години с разширяването на НАТО и Мюнхенското избухване на Путин за това и за противоракетния обръч. От тогава започна полека лека и темата за злата Русия като едно плашило за демокрацията. След това руснаците ги тестваха в Грузия, а от през 2014 година и в Украйна. Сега ги засипват със санкции и обвинения. Но истината е, че с тези демографски показатели и с тази корупция по високите етажи, Русия има много по-тежки вътрешни проблеми от външните. На запада обаче му е удобно да бие тимбаните и да плаши с руската мечка. Голямата заплаха в обозримо бъдеще не е Русия, а Китай, въпросът е, кога жълтите ще решат до поставят въпроса на дневен ред и кого ще подкрепи Русия тогава, ако оцелее прищипана между Китай и Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още