Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Приоритет на френското председателство е европейски модел за растеж и инвестиции

България трябва активно да настоява за участие в диалога за реформа на шенгенското пространство, посочи Бисерка Бенишева от ПанЕвропа България

гледано: 1319   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Периодът на дискусии в Европейския съюз (ЕС) приключва с френското председателство. В началото на март на среща на 27-те държави-членки ще се направи европейски модел за растеж и инвестиции през следващите 10 години. Така коментира значението на френското председателство на Съвета на ЕС от 1 януари до 30 юни 2022 г. и контекста, в който то ще се осъществи, Бисерка Бенишева, директор Европейски въпроси в ПанЕвропа България и дипломат от кариерата. В предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria тя напомни, че приоритетите на френското председателство са отразени в неговото мото: „Подем, сила, принадлежност“.
Още по темата

"Крайно време е да се преодолее разделението изток-запад по отношение на ценностите. Във фокуса на вниманието трябва да бъде междуевропейският диалог, а не конфронтацията в разбирането на европейските ценности", е мнението на дипломата.

Официалното представяне на приоритетите на френско председателство предстои на 19 януари пред Европейския парламент, а на 20 януари ПанЕвропа, с участието на посланика на Франция и министъра на външните работи на България, ще проведе традиционната дискусия по приоритетите на френско председателство. ПанЕвропа организира всяко полугодие представяне пред българската общественост на приоритетите на ротационното председателство.

Сред приоритетите на френското председателство е да се укрепи способността на ЕС да произвежда, да изгради силни индустриални сектори в областта на водород, батерии, полупроводници, отбранителна индустрия, здравеопазване, да се укрепи технологичният суверенитет на ЕС.

По думите на Бисерка Бенишева Евросъюзът трябва да има своята мощ, да не следва създадени другаде технологии, а да задава стандарти.

Тя посочи, че на срещата през март президентът Макрон се надява на стратегическа дискусия по конвергенцията със създаване на алианси и силни индустриални, иновативни сектори.

При обсъждане на бюджетната и финансовата рамка акцентът ще бъде вписването на новите инвестиции.

„Доста се обсъждаше дали инвестициите ще се приспадат от изискването за бюджетния дефицит и за дълга, така че да не се прилага схемата, която беше при овладяване на кризата 2008 година със затягане на фискалните мерки, и, разбира се, да се даде тласък на банковия съюз и съюза на капиталовите пазари", каза дипломатът и потвърди, че за момента няма анонси за преструктуриране на управлението на еврозоната.

Що се отнася до опазване на външните граници на ЕС, директорът от ПанЕвропа България напомни за друг ангажимент на Франция – реформа на Шенген в контекста на изграждане на европейски суверенитет.

„Европа трябва да е способна да контролира границите си, като въведе включително и механизъм за бързо реагиране на границата в случай на кризи, което е новост. Има и усилие на френско председателство за съгласие по миграционния пакт, по който до момента държавите членки не постигат съгласие", съобщи Бенишева.

Франция предлага да се въведе политическа архитектура за управление на шенгенското пространство. Предлаганата архитектура е по подобие на управлението на еврозоната с ролята на финансовите министри при вземането на решения при управлението на еврозоната.

Бисерка Бенишева смята, че България трябва активно да настоява за участие в диалога за реформа на шенгенското пространство, като се включи в дискусията за реформа на Шенген.

Целия коментар вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости от предаването "В развитие" може да гледате тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
САЩ: Ако Русия нападне Украйна, "Северен поток 2" няма да заработи