IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Равносметката за 2017 г. на Мариано Рахой

Годината беше "извънредно трудна", а каталунската криза е "най-ужасната атака срещу Конституцията", смята испанският премиер

19:24 | 29.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мариано Рахой. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мариано Рахой. Снимка: Архив Ройтерс

Премиерът на Испания Мариано Рахой изрази надежда, че новото каталунско правителство ще бъде способно да намери общ език с всички жители на автономната област, предадаха световните агенции.

На пресконференция в Мадрид, на която направи равносметка за последните 12 месеца, той нарече отминаващата 2017 г. "извънредно трудна", защото на Испания се е наложило да се противопостави "на дестабилизиращ процес като провъзгласяването на независимост" на Каталуния.

Премиерът нарече каталунската криза "най-ужасната атака срещу Конституцията" на пиренейската страна, но изрази надежда, че след регионалните избори на 21 декември "в Каталуния ще се появи правителство, способно да разбира всички каталунци, а не само половината".

Рахой обяви, че свиква първото заседание на новия регионален парламент на 17 януари 2018 г., и направи коментар по повод предстоящото избиране на председател на каталунското правителство.

"Абсурдно е да претендираш, че си председател на област, докато живееш в чужбина, а още по-абсурдно е да искаш да упражняваш функциите си от чужбина", каза Рахой, цитиран от Франс прес, седмица след като искащите независимост на Каталуния партии спечелиха пак мнозинство в регионалния парламент.

На вота на 21 декември най-много гласове сред сепаратистките формации спечели изборната листа на сваления от власт каталунски лидер Карлес Пучдемон, който избяга от Испания, където са му повдигнати обвинения в бунт и противодържавна дейност заради организирания на 1 октомври референдум за откъсване от Испания и последвалото едностранно обявяване на независимост от парламента на 27 октомври.

Сега привържениците му обмислят възможността той пак да се кандидатира за шеф на регионалното правителство, но да упражнява функциите си от Белгия, където се намира в момента.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още