IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рим и Париж дават нова заявка за общо лидерство в Европа след ерата на Меркел

Договорът бе парафиран в президентския дворец Куиринале от френския президент Еманюел Макрон и премиера на Италия Марио Драги

13:16 | 26.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Еманюел Макрон и Марио Драги по време на церемонията. <em>Снимка: Getty</em></p>

Еманюел Макрон и Марио Драги по време на церемонията. Снимка: Getty

Франция и Италия подписаха в петък на пищна церемония в Рим двустранен договор за сътрудничество. Отношенията между Рим и Париж бяха поставени на изпитание заради дипломатическо захлаждане през последните години и в контекста на преход в Европа, белязан с оттеглянето на Ангела Меркел, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Договорът бе парафиран в президентския дворец Куиринале от френския президент Еманюел Макрон и премиера на Италия Марио Драги в присъствието на италианския президент Серджо Матарела.

Тримата дълго се прегръщаха, а междувременно френски и италиански въздушни патрули прелетяха над Рим, оставяйки след себе си шлейф от дим в цветовете на националните флагове на двете страни.

Този "договор за засилено двустранно сътрудничество", наречен Договорът от Куиринале, е рядко нещо за Европа - той е едва вторият подобен договор, подписан от Франция, след сключения с Германия през 1963 г. Договор от Елисейския дворец, допълнен през 2019 г. с Договора от Аахен.

Той бе анонсиран през 2017 г., но замразен, след като в Италия през 2018 г. бе създадено популистко правителство, доминирано от Движение "Пет звезди" и крайнодясната "Лига" на Матео Салвини.

Кризата стигна върха си в началото на 2019 г., когато италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо се срещна във Франция с един водач на "жълтите жилетки". Малко преди това вътрешният министър Матео Салвини бе призовал за оставка на френския президент.

В знак на протест Париж отзова временно посланика си в Италия Кристиан Масе - това бе най-острата дипломатическа криза между двете съседни страни от 1945 г.

В конкретен план договорът, чието точно съдържание още не се знае, предвижда засилено сътрудничество в различни области като дипломацията, отбраната, дигиталния и екологичния преход, научната дейност, производството, езиковото обучение, отбраната и космическите изследвания.

Според дипломати документът предполага всяка страна да кани министри от другата на съвещания на своя кабинет - по модела, включен в Договора от Аахен.

Франция и Италия са съответно втората и третата икономика в еврозоната, където водеща е Германия. Двете заедно представляват близо една трета от гражданите на ЕС и от БВП на общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
sultan
преди 2 години
Ако тези две страни наистина поемат "щафетата" от Германия да водят съюза занапред, това ще е първата крачка към неговия неминуем разпад в обозримо бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още