IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: "Газпром" може да избегне глобата в антимонополното дело на ЕК

Европейската комисия е готова с решение по делото за злоупотреба с господстващо положение, което се точи от години

20:07 | 03.04.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е готова с продължилото години дело за злоупотреба с господстващо положение на пазара в Източна Европа срещу "Газпром", съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Според информацията на агенцията Брюксел е готов да приеме отстъпките на "Газпром", тоест ценовата реформа и отварянето на пазара в Източна Европа.

Подобно споразумение обаче ще означава, че руският гигант ще избегне глобата, която може да достигне до 10% от оборота му. Според анализатори размерът на санкцията може да надмине 9 млрд. евро.

Вероятно ЕК ще обяви заключенията си по казуса по-късно през април, сочи още информацията на Ройтерс.

През миналата година "Газпром" предложи промяна в методиката при определяне на цените за клиентите в Източна Европа, сред които и България. Като референтни ще бъдат взимани цените на хъбовете в Германия, Франция и Италия. Цената на газа ще бъде преразглеждана на всеки две години.

Според оценката на Комисията за енергийно и водно регулиране ( КЕВР) у нас новата методика не е обоснована.

Компанията се съгласи и да позволи навлизането на конкурентни фирми на пазарите в региона. ЕК изчака и отговор на засегнатите страни на тези предложения и до момента анализира резултатите.

Повечето държави поискаха освен тези ангажименти на "Газпром" да бъде наложена и финансова санкция.
На този етап и ЕК, и "Газпром" отказват коментар на информацията на Ройтерс.

Руската компания доставя около 1/3 от природния газ, потребяван в Европа. Въпреки всички усилия на европейските институции за диверсификация на доставките, пазарният дял на "Газпром" продължава да се увеличава през последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
И какво толкова (всичко) требва да направи ЕК, за да докаже, че 1/3 пазарен дял не е "господстващо положение"? Аз мислим, че за и диот, който твърди, че 1/3 има мажоритет над 2/3, нищо не може да се направи, освен да му се осигурят медецински грижи... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
fri
преди 6 години
Естествено, че ЕК ще направи всичко, за да "докаже", че няма господстващо положение в Европа на "Газпром"!Толкова са двулични...и прозрачни...(за който вижда)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още