IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай остават основните търговски партньори на ЕС

Германия е основен търговски партньор по отношение на износа за повечето страни от ЕС, показват данните на Евростат за миналата година

16:38 | 26.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

И през 2017 година САЩ и Китай са двата основни търговски партньора на Европейския съюз, става ясно от данните на Евростат. Според тях през миналата година стойността на стокообмена между ЕС и САЩ достига 631 млрд. евро, което е 16,9% от общият.

Стокообменът с Китай се изчислява на 573 млрд. евро, или 15,3% от общият, а третото място се пада на Швейцария с 261 млрд. евро.

Русия е четвъртият по големина търговски партньор на страните от ЕС с изтъргувани стоки на стойност от общо 231 млрд. евро.

От статистиката е видно, че през годините търговията със САЩ не се развива равномерно - спад до 2011 година и значително повишение до 18% до 2015 година и 2016 година, а през миналата година отново тръгва надолу. В същото време отношенията с Китай са възходящи - от дял от 5,5% през 2000 година до 15,3% през 2017 година.

Делът на Русия в европейската търговия се свива значително - от около 10% през 2012 година до 6,2% през миналата година. До голяма степен това се дължи на взаимните ограничения, които си въведоха двете страни след 2014 година.

През 2017 година страните от ЕС са изнесли стоки на стойност 5,2 трилиона евро, от които 3,3 трилиона евро (64%) са насочени към друга страна от общността (основно Германия) и съответно друга страна от Съюза е основен партньор за тези държави. При някои членове делът на износа към Германия надхвърля 1/4 - Чехия (33%), Австрия (29%), Унгария (28%) и Полша (27%).

Изключение са Германия, Ирладния и Великобритания, чийто основен партньор са САЩ, както и Кипър и Литва, които търгуват основно със съответно Либия и Русия.

Данните на Евростат за България показват, че основен партньор в износа е Германия, следват Италия и Румъния. Близо 70% от износа на български стоки е за страни извън ЕС.

Германия е основният вносител за повечето държави в ЕС. Изключение е Литва, за която повечето вносни стоки идват от Русия. Като цяло за ЕС основен вносител е Китай (20% от вноса), следван от САЩ (14%) и Русия (8%). През миналата година вносът на стоки в ЕС се оценява на 5,13 трилиона евро, от които 3,2 трилиона евро е стойността на вътреобщностната търговия.

По отношение на България основен търговски партньор във вноса е Германия, следвана от Русия и Италия. Към 70% от стоките идват от трети страни.

Основната част от вноса и износа на ЕС през 2017 година са машини и транспортно оборудване. Съществена роля играят и химическите вещества. Минералните горива държат дял от 18% от вноса в общността и едва 5% от износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още