IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ заплашват ЕС с нови мита заради спора за Airbus

Вашингтон представи в понеделник списък от стоки на ЕС на стойност около 4 млрд. долара, върху които могат да бъдат наложени допълнителни мита

08:40 | 02.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Само няколко дни след обявеното примирие в рамките на търговския спор с Китай, САЩ отново увеличават натиска върху Европейския съюз (ЕС). Администрацията на президента Доналд Тръмп заплашва Брюксел с нови мита за допълнителни милиарди евро заради продължаващия спор за субсидии на самолетопроизводители. За много европейски експортни стоки - от хранителни продукти като маслини, месо и сирене, до уиски и чугунени тръби бариерите за внос могат да бъдат увеличени, посочва Bloomberg TV Bulgaria.

Офисът на американския търговски представител Робърт Лайтхайзър във Вашингтон представи в понеделник списък от стоки на ЕС на стойност около 4 млрд. долара, върху които могат да бъдат наложени мита заради неправомерна – според Вашингтон, държавна помощ при самолетостроенето. Тези мита ще бъдат добавени към вече публикуван списък от продукти на ЕС на стойност 21 милиарда долара, заявиха от офиса на търговския представител. За предварителния списък на възможните допълнителни мерки, които сега се публикуват, е планирано публично изслушване във Вашингтон на 5 август, съобщиха още от офиса на Лайтхайзър.

В рамките на спора за нерегламентирани субсидии за европейския производител на въздухоплавателни средства Airbus, който се разглежда от години в Световната търговска организация (СТО), САЩ публикуваха първоначален списък на стоките на ЕС на стойност около 11 милиарда долара през април.

ЕС реагира бързо с отметен списък от американски стоки, които на свой ред могат да бъдат натоварени с репресивни мита. Става дума за специални налози върху продукти като кетчуп, вино, куфари за пътуване и конзоли за игри.

В основата на взаимните заплахи стои спорът в СТО, който продължава 15 години, при който САЩ и ЕС взаимно се обвиняват в неправомерни субсидии за своите конкурентни авиационни гиганта Boeing и Airbus. СТО установи нарушение на правилата и в двете страни.

Въпреки това специален помирителен орган (медиатор) ще трябва да реши какъв ще е окончателният размер на щетите, от който могат да бъдат извлечени възможни специални мита, за да се компенсират понесените щети. Първото решение се очаква това лято.

Търговският спор между Брюксел и Вашингтон може да ескалира още повече заради този конфликт. Това ще изведе на преден план нова гореща точка, след като на срещата на върха на Г-20 през този уикенд САЩ и Китай се договориха за „прекратяване на огъня“ и нови преговори. САЩ и ЕС вече си наложиха наказателни мита за редица стоки.

В същото време от месеци Тръмп заплашва Брюксел с по-високи мита за автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още