IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

“Северен поток“ 2 си пробива път към Европа - има разрешение и от Финландия

Русия засега оставя отворена вратата за транзит на газа през Украйна и след 2019 г., но всичко ще зависи от условията на Киев

10:24 | 12.04.18 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Nord Stream AG</em></p>

Снимка: Nord Stream AG

Разширението на „Северен поток“ получи всички необходими разрешителни за строителство и от властите във Финландия, съобщава проектната компания Nord Stream 2 AG. Така тръбите бавно си пробиват път към Европа, след като през март Германия даде зелена светлина на проекта.

Процедурата по одобрение все още не е приключила в Дания, Швеция и Русия.

В началото на месеца проектната компания получи разрешение да изгради проекта в изключителната икономическа зона на Финландия. Очакваше се и второ одобрение – от регионалната администрация в Южна Финландия и сега газопроводът има всички необходими документи за строеж.

Плановете на „Газпром“ са да започне да строи новите две тръби по дъното на Северно море през 2019 година. Общата дължина на трасето е 1 230 километра. Финландският участък е с дължина от 374 километра.

Руският газов гигант, който е единствен собственик на капитала на Nord Stream 2, настоява, че газопроводът е изцяло икономически мотивиран, цитирайки данни, че заявките от страните, които ще бъдат обслужени от тръбите са се увеличили през миналата година. 

Газопроводът обаче не се приема еднозначно в Европа. Сред големите лобисти за проекта е именно приемащата страна Германия, която ще намали цената на природния газ благодарение на премахването на транзитните такси. Подкрепа оказва и Австрия.

В Централна и Източна Европа обаче настояват, че „Северен поток“ 2 само ще засили руската доминация на газовия пазар в общността.

Преди дни германският канцлер Ангела Меркел заяви, че проектът ще проработи само ако има яснота какво се случва с транзита на газ през Украйна.

От съобщение на сайта на руското Министерство на енергетиката става ясно, че в началото на тази седмица е имало телефонен разговор между министъра Александър Новак и комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. Новак е изразил готовността на руската страна да осъществява доставките за Европа през територията на Украйна. По думите на руския министър има възможност транзитът да продължи и след 1 януари 2020 година, но това ще зависи от „икономическите обосновки и условията за ползване“ на газопреносната мрежа на страната.

В края на март „Нафтогаз Украйна“ съобщи на сайта си, че е отправила оферта за транзитните такси и използването на мрежата след 2019 година. Тогава изтича договорът за транзит на руския газ през Украйна, а в момента „Газпром“ се опитва да прекрати този договор предсрочно чрез дело в арбитражен съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 6 години
Много е лесно да обвиниш или да злепоставиш някой. Нивото на знания се вижда когато започнеш диалог на базата на факти и разсъждения. Тогава изпъква колоса на тъ-по-тията на такива кат' Стоенча и най-вече видинския кухао, като последния е ненадминат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
"Много си зле Саше". Свободен пазар му се вика на това. Когато монополът ти е на вътрешния, му викай монопол, когато става дума за две държави е "свободен пазар". Познай, защо за Германия е под 300, а за България 450, ако ти стига акъла?Като не искаш руски газ, строй си терминали за втечнен и си внасяй от САЩ и Катар, нали си защитник на свободния пазар или *** л.ала.джия, на който от безсилие му е избила пяна по устата. Гледай за не са задавиш.Просто коментарът ти изби рибата, ще взема да се пречукам от смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 6 години
Ощетен означава да не те хързулкат с помощта на монополното си положение. Газпром продаваше на България суровината за 450 долара, а в същото време на Германия под 300. Транзита до там е доста по дълъг. Друг е въпроса ако считаш че всички сме като вас червените бабички, любители на садо-мазото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
julian12
преди 6 години
Какво означава ощетени? Я, обясни малко повече, моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 6 години
Нито дума за това, че ЕК възнамерява да приложи Трети за СП-2 и даже за действащия отдавна СП-1. Нито дума за това, че Газпром е кекнал , защото ЕК може да му наложи санкции в размер на 10% от оборота, заради злоупотреба с монополно положение. Нито ред за това че 8 държави от ощетените искат парични компенсации, само България няма претенции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Лятото може :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
fairfax
преди 6 години
Дания е нетен износител на газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
По-скоро датчаните се надяват да боднат едно отклонение от СП2 към тях, че то вятър и слънце хубаво, ама зимата и на газ бива :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
vzhekoff
преди 6 години
Цензypaта тук взе да става смешна. *-те долу са Ш в e д и т е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
vzhekoff
преди 6 години
Реално остана само Швеция, датският участък е съвсем къс (мисля около 12км) и ако няма разрешение, ще бъде избран малко по-заобиколен маршрут. Никак не ми се вярва, че датчаните ще рискуват, имат доста интереси във вятърната индустрия в Русия и отмъщението ще бъде жестоко. Шведите също няма да се месят, те винаги са били неутрални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още