IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell ще изгради 50 хил. улични зарядни станции във Великобритания до 2025 г.

Компанията ще се възползва от правителствената подкрепа, която покрива 75% от разходите, свързани с подобни инициативи

12:24 | 01.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британско-холандският енергиен концерн Royal Dutch Shell Plc. планира да разшири мрежата си от зарядни станции за електрически превозни средства във Великобритания до онези водачи, които не разполагат с осигурено място за паркиране, съобщава Bloomberg. 

Звеното на Shell Ubitricity ще инсталира 50 хил. зарядни устройства по улиците до 2025 г. Компанията вече разполага с около 3600 зарядни пункта в страната, свързани към вече съществуваща инфраструктура като уличните лампи. Британската комисия по изменението на климата заяви, че страната се нуждае от 150 хил. обществени зарядни станции до средата на десетилетието. 

Великобритания прие регламент, който ще забрани продажбата на нови автомобили с бензин и дизел от 2030 г., което ще изисква бързо изграждане и разширяване на зарядната инфраструктура. Най-лесният начин за зареждане на автомобил на батерии е в домашни условия, но около две трети от домакинствата в градовете не разполагат с лично паркинг пространство на улицата.

Отделът към британското правителство, занимаващ се с превозните средства с нулеви емисии понастоящем покрива 75% от разходите за инсталиране на обществени зарядни станции, като Shell е готова да покрие останалите 25%. От компанията не посочват конкретна стойност на проекта.

„Тъй като все повече хора преминават към електрически автомобили, това е чудесен пример за начина, по който частните инвестиции се използват съвместно с държавната подкрепа, за да се гарантира, че нашата инфраструктура за електромобили е подходяща за бъдещето“, изтъква Рейчъл Маклийн, британски министър на транспорта.

През юли стана ясно, че Великобритания планира да прекрати продажбите на всички нови дизелови и бензинови тежкотоварни автомобили до 2040 г. и в крайна сметка ще декарбонизира целия вътрешен транспорт до 2050 г.

Министерството на транспорта обяви, че преходът, заедно с целта за прекратяване на продажбите на автомобили и микробуси с петролни горива преди 2035 г., е „водещ залог за света“.

Правителството ще се ангажира да въведе ново законодателство по-късно тази година, за да гарантира, че всички нови зарядни станции отговарят на интелигентните стандарти за зареждане и ще обяви планове за декарбонизация на целия правителствен автопарк от 40 хил. автомобила до 2027 г. 

По-рано тази година Shell и британската аерокосмическа компания Rolls-Royce Holdings Plc. обявиха, че ще задълбочат сътрудничеството си в областта на устойчивите авиационни горива като част от стремежа към постигане на въглероден неутралитет. В основата на споразумението стоят плановете за проучване на възможностите за употреба на устойчиви горива. Понастоящем тези горива се смесват с керосин при съотношение максимум 50 на 50, докато двете компании търсят 100-процентното им налагане.

През април Shell обяви инвестиция в технологичната компания за устойчиви горива LanzaJet, като това се превърна в предната сделка, предназначена да позиционира петролния гигант по пътя към енергийния преход. От своя страна Rolls-Royce планира да направи всички свои двигатели за пътническите самолети съвместими с устойчивите горива до 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
То там няма ток ***-0ти,вие ще строите зарядни станции !!! Съсипаха я тая страхотна компания !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още