Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Societe Generale снижи целите си след сериозен удар върху печалбата

Спадът на пазарите в края на годината е засегнало най-вече инвестиционното ѝ и корпоративно банкиране

Societe Generale снижи целите си след сериозен удар върху печалбата

Снимка: Архив Ройтерс

Третата по големина листната банка във Франция Societe Generale снижи целта си за рентабилността, след като спадът на пазарите е ударило подразделението ѝ за инвестиционно и корпоративно банкиране през четвъртото тримесечие, съобщава Ройтерс.

Банката очаква възвръщаемостта ѝ от материалните активи да бъде 9-10% през 2020 г. спрямо предишната цел от 11,5%. Societe Generale каза още, че няма да изпълни целта си за ръст на приходите от 3%.

Банката снижи прогнозите си, след като приходите са спаднали с 6,3% през четвъртото тримесечие до 5,93 млрд. евро, което съответства на очакванията, събрани от Infront Data.

Кредиторът освен това отправи предупреждение за печалбата си преди три седмици.

Печалбата на подразделението за корпоративно и инвестиционно банкиране е намаляла наполовина през тримесечието в резултат на спада на пазара като цяло.

„В трудна среда, най-вече към края на миналата година, представянето на нашите пазарни дейности бяха разочароващи“, заяви главният изпълнителен директор на SocGen във видео, публикувано на сайта на банката.

Големите европейски банки като Societe Generale изпитват трудности да намерят нови източници на печалба след години на рекордно ниски лихвени проценти, които ограничиха възвръщаемостта при банкирането на дребно, а корпоративното и инвестиционното банкиране е уязвимо към колебанията на финансовия пазар.

Конкурентът на SocGen BNP Paribas тази седмица снижи финансовите си цели, след като отчете първата си загуба от пазарни дейности от финансовата криза насам, т.е. повече от десетилетие.

Deutsche Bank също отчете по-голяма от очакваното тримесечна загуба от инвестиционното си банкиране миналата седмица.

След лошото представяне на пазарните си дейности Societe Generale е решила да намали с 500 млн. евро разходите от корпоративното си и инвестиционно банкиране. Банката освен това ще продаде или ще закрие част от бизнесите си.

Кредиторът вече закри търговското си звено в Хонконг.

Societe Generale освен това замени Франк Друе – ръководителя на пазарните дейности, със заместник-главния директор на риск Жан-Франсоа Грегоар.

Главният изпълнителен директор на SocGen каза още, че макроикономическите перспективи са станали по-предизвикателни за банката през последното тримесечие заради геополитическите несигурност, икономическото забавяне в еврозоната и очакваните по-ниски лихвени проценти.

За да защити рентабилността, банката ще активизира плана си за продажба на активи. SocGen сега цели продажбата на подразделения, управляващи 6 до 7% от общите активи спрямо 5% досега.

SocGen продаде клоновете си в България, Белгия, Сърбия, Молдова и Южна Африка през последните няколко месеца. Банката все пак възнамерява да продаде отдели, които не са критично големи на пазарите и не позволяват синергии с останалата част от групата.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Германските домакинства – заможни както никога досега