IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суровинният сектор тласна нагоре европейските акции

Търговията на дребно беше най-добре представилият се сектор в Европа

19:48 | 17.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси приключиха търговията в четвъртък с ръстове благодарение на ралито при акциите на компаниите в сектора на суровините, а книжата на британската компания Ocado рязко поскъпнаха, след като тя подписа договор за партньорство с Kroger, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши по време на следобедната търговия и завърши с ръст от 0,5%, като всички големи борси и повечето сектори финишираха на зелена територия.

Най-голямо повишение постигна френският CAC, който прибави 0,98% към стойността си и достигна равнище от 5621,92 пункта. Германският индекс DAX добави 0,91% до 13114,61 пункта, а британският бенчмарк на сините чипове FTS 100 напредна с 0,70% до 7787,97 пункта. борси борси

Търговията на дребно беше най-силно представилият се сектор в Европа, като завърши с повишение от близо 2%. Британският онлайн супермаркет Ocado даде тласък на сектора, прибавяйки над 44% към стойността си, след като подписа ексклузивен договор с американската компания за хранителни стоки Kroger. Цената на акциите на Ocado нарасна с над 50% по-рано през деня. Договорът позволява на британската компания да използва технологията на Kroger за доставки на хранителни стоки на най-големия пазар в света.

Акциите на европейските компании от сектора на комуналните услуги също се представиха добре, като завършиха търговията с ръст от над 1,4% на фона на новините от финансовите отчети. Френската компания Suez обяви по-високи от очакванията данни за приходите през първото тримесечие благодарение на по-високите обеми от третирани отпадъци в Европа. Листнатата на борсата в Париж компания прибави 3,6% към стойността си, въпреки че книжата й се търгуваха по-добре по-рано през деня.

Петролният и газовият сектор също отбеляза ръст по време на следобедната търговия и добави 1,6% към стойността си, подкрепен от цените на петрола, които достигат многогодишни върхове. Суровият петрол сорт „Брент“ се търгуваше на цена над 80 долара за барел в четвъртък, което е най-високото равнище от ноември 2014 г. Американските санкции върху Иран, който е голям износител на суров петрол, в съчетание с по-ограничените запаси като цяло тласкат цените нагоре.

Книжата на компаниите от туристическия и развлекателния сектор повишиха стойността си в следобедната търговия, като завършиха с ръст от малко над 1%, въпреки притесненията на букмейкърите заради планове за намаляване на максималните залози при терминалите за извършване на залагания с фиксирани коефициенти във Великобритания. William Hill, която очакваше, че общите придохи от хазарт ще намалеят с повече от 45%, изтри загубите по-рано през деня и повиши стойността си в следобедната търговия, като приключи деня с ръст от 4,2%.

Холандската телекомуникационна компания Altice беше близо до върха на европейския бенчмарк. Компанията  завърши деня с ръст от 12,4%. Това стана след новината, че френското подразделение на компания SFR е показало признаци на възстановяване в първите три месеца на годината, като е добавило потребители за първи път от 2014 г. Въпреки че приходите на френското й подразделение продължават да намаляват, спадът е по-бавен, отколкото в предишното тримесечие.

В същото време корабната компания Moller-Maersk не отговори на очакванията за печалба през първото тримесечие. Датският конгломерат посочи високите цени на петрола, геополитическите рискове и търговското напрежение като предизвикателства за бизнеса му. Акциите му загубиха 8,9% от стойността си, което го нареди на предпоследно място сред компаниите, включени в индекса Stoxx 600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още