IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей избра Доминик Рааб за поста министър за Brexit

44-годишният Рааб става депутат през 2010 г. и е бил назначаван като заместник на няколко различни министерски поста.

14:48 | 09.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей назначи днес Доминик Рааб на поста министър по въпросите на Brexit, след като предшественикът му Дейвид Дейвис подаде оставка като протест срещу плановете на правителството да запази тесни търговски отношения с Европейския съюз, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Кралицата с радост одобри назначението на Доминик Рааб за министър за излизането на Великобритания от Европейския съюз", съобщиха днес от офиса на Мей.

Досега Рааб беше министър по въпросите на жилищното строителство, регионите и местното самоуправление, припомня Ройтерс.

44-годишният Рааб става депутат през 2010 г. и е бил назначаван като заместник на няколко различни министерски поста. Преди да влезе в парламента е работил в министерството на външните работи и Общността на нациите. 

Рааб е евроскептик и бе активист за Brexit преди референдума за членството на Великобритания в ЕС през 2016 г. Той е учил право в Оксфорд и Кеймбридж и започва да работи за юридическата кантора "Линклейтърс", където се занимава с финансови казуси, международни съдебни спорове и конкурентно право.

Наскоро той стана държавен министър за жилищното строителство - важен пост, който получи след опустошителния пожар във високата жилищна сграда в Лондон "Гренфел Тауър", в който загинаха 71 души. Преди това Рааб е бил държавен министър на правосъдието и за гражданските свободи.

През юни Раб каза за сп. "Хаус", че застъпниците на Brexit в парламента трябва да демонстрират по-голяма гъвкавост по отношение на окончателното споразумение с Брюксел.

"Мисля, че ако сме верни на обещанията си, дадени в нашата програма, и на мандата, даден ни от референдума, който включваше да си върнем контрола върху нашите граници, закони и пари, мисля, че ние, които сме за Brexit, трябва да сме гъвкави относно пътя, който ще ни изведе дотам", каза тогава той.

Рааб е автор и съавтор на няколко книги. Първата, публикувана през 2009 г., е посветена на защитата на човешките права и гражданските свободи.

По-рано тази година секретарката на Рааб беше отстранена от работа и срещу нея започна разследване, след като беше обвинена, че е предлагала платен секс на по-възрастни мъже. Секретарката каза пред работещ под прикритие репортер на в. "Мирър", че знае за всяко движение на министър Рааб и е уреждала всичките му срещи. Служителката на Рааб разкри, че за обяд той неизменно яде сандвич от франзела с пиле, бекон и салата Цезар и купичка с плодове и пие смути.

Рааб има черен колан по карате, пише на личния му сайт, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още