IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей ще заяви пред съюзниците си, че трябва да се пазят от Русия

Тереза Мей ще заяви пред съюзниците си, че трябва да се пазят от Русия и да прогонят шпионите на Путин

12:26 | 22.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тереза Мей. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания споделя тайни разузнавателни данни за нападението с нервнопаралитичен газ срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал с ключови съюзници в опит да ги убеди да прогонят руски дипломати в цяла Европа, предаде агенция Bloomberg, позовавайки се на осведомени източници.

Миналата седмица министър-председателqt Тереза Мей нареди на 23 руски дипломати, които според страната са шпиони, да напуснат Великобритания като отговор на нападението срещу Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри.

Сега тя иска други страни да последват британския пример, да осъдят Русия и да предприемат действия срещу агентите на Кремъл, съобщават източниците на Bloomberg, пожелали анонимност.

Дали Мей ще успее да постигне целта си ще бъде ключов тест за способността ѝ да влияе на ЕС и да покаже, че Лондон все още може да разчита на приятелите си в чужбина след Brexit. Засега правителствата на страните от ЕС обаче приеха относително меко изявление и не последваха примера на Мей да обвинят Кремъл. Гърция е една от страните, която иска допълнителни доказателства за намесата на Русия.

"Случаят Скрипал се оказва първият голям външнополитически тест за Великобритания след Brexit", заяви Муджтаба Рахман, анализатор по европейските въпроси в консултантската агенция "Eurasia Group". "Мекото изявление на европейските външни министри тази седмица показва границите на влиянието на Великобритания в ЕС след Brexit".

Мей ще отправи остро предупреждение за заплахата, която правителството на руския президент Владимир Путин представлява за цяла Европа на вечеря с другите европейски лидери на срещата в Брюксел, съобщи високопоставен британски представител.

"Руското предизвикателство ще се запази и през идните години", се казва в откъси от предстоящата реч на Мей пред лидерите, публикувани от нейната канцелария.

Британската премиерка се надява да убеди европейските си колеги да покажат солидарност, като засилят критиките към Путин, за да гарантира, че те ще обвинят Русия изрично и ще предприемат действия.

Според британски представители светът - включително ЕС - трябва да покаже на Русия, че първото използване на нервнопаралитично вещество на територията на Европа след Втората световна война няма да остане безнаказано.

Един от вариантите, обсъждан от Великобритания и нейните съюзници, е голяма вълна от прогонване на руски дипломати.

Русия отрича да стои зад нападението с нервнопаралитичен газ. САЩ, Франция и Германия са сред страните, които подкрепиха публично британските заключения за вината на Москва.

Великобритания поддържа постоянен контакт със скептични страни като Гърция, опитвайки се да ги убеди в доказателствата срещу Путин, съобщават източниците на Блумбърг.

"Случаят Скрипал може да накара страните, които остават в ЕС, да обмислят дали са подготвени за заплахата, която представлява Русия", заяви Рахман в имейл, получен вчера от Блумбърг. "Главното препятствие пред по-твърда реакция е присъствието на приятелски към Русия страни, а не Брекзит. Въпреки това Брекзитът затрудни усилията на Великобритания да преодолее тази съпротива и да накара останалите 27 страни от ЕС да се постараят повече".

Великобритания заявява, че няма никакви съмнения, че използваният при нападението нервнопаралитично вещество е от типа, известен като "Новичок", който се произвежда в Русия. Британски представители съобщават, че е възможно самият Путин да е разпоредил опита за убийство на Скрипал, който е работил като двоен агент на британското разузнаване.

Британските следователи вече знаят какъв точно вид нервнопаралитично вещество от типа "Новичок" е било използвано, както и къде точно в Русия е било произведено.

В отговор Мей изготви пакет от мерки. Те включват замразяване на активи на руската държава "навсякъде, където имаме доказателства, че те може да бъдат използвани за застрашаване на живота или собствеността на британски граждани или жители". Полицията ще предприеме и мерки срещу "корумпираните елити", защото във Великобритания "няма място за тези хора, нито за парите им", заяви миналата седмица премиерката пред парламента.

Като ответна мярка Путин прогони 23 британски дипломати от Русия. Засега Мей не е отговорила официално на това, но нейни представители подготвиха пакет от мерки за засилване на натиска над Кремъл.

Канцеларията на Мей смята, че прогонването на 23-та руски шпиони на практика ще сложи край на способностите на Путин за шпионаж във Великобритания. Ако британското разузнаване открие други руски тайни агенти, те също ще бъдат прогонени.

На вечерята на срещата на върха Мей ще заяви, че Русия е стратегически противник, не стратегически партньор и ще каже, че тя представлява дългосрочна заплаха за националната сигурност на всички страни от ЕС. Така се е случило, че атаката е извършена във Великобритания, но тя можеше да се случи в която и да е европейска страна, ще заяви премиерката, според британски представител.

"Като европейска демокрация Великобритания ще застане рамо до рамо с ЕС и с НАТО, за да посрещнем тези заплахи заедно. Заедно ще успеем", ще каже Тереза Мей на колегите си.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 6 години
както знаеш съм даскалси син и това да обучавам неуките ми е в гена... ще поема риска за зрението ми, въпреки че надали можеш да скочиш 2 метра зада ми ги извадиш :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 6 години
Ама те, съюзниците, не знаят ли че трябва? :DDD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Ако сам не можеш да видиш каква глупост си написал, мислиш ли, че нещо може да ти се обясни? Саддам и Кадафи - ясно! Путин - не ни е ясно... :lol:П. С. Кварталният електродърводелец бай Иван Теслата казва: на кьоравото не му отваряй очите - щом прогледне, ше бръкне да ти извади твоите! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Lucifer
преди 6 години
Ъхъъъъ...островчето остава все по-самотно, точно както си го пожелаха...честито Ваше Величество!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 6 години
ае не се прави на ударен от лопата, там още в началото се знаеше че нямат нищо и ги удрят заради лична причина (това за Ирак), както и за кадафито се знаеше ква е причината, тук обаче е друга бира ... сега остава да кажеш че и зелените в Крим са били англичани, нали ? ... въпреки че ти си способен да вярваш на всяки безумия.... обаче ако те питам що им трябва на енглизите да правят тая уйдурма, незнаеш! или ще пуснеш някоя опорка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
"...тайни разузнавателни данни за нападението..."Еми и "ключовите съюзници" тайно, та никой да не разбере как, да подкрепят Мей, щото и доказателствата за хим. оръжия на Саддам беха "тайни разузнавателни данни" точно на английското разузнаване, ама войната после си беше съвсем явна и тепърва Европа ше й сърба врялата ислям-мигрантска чорба... :lol: Та да не стане пак от много "тайни разузнавателни данни" съвсем явна ядрена зима над Европа... :lol: Ако може този път, малко по-явно и по-сериозно с "данните" госпожо Мей... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още