IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна поиска ЕС да наложи санкции срещу Герхард Шрьодер

Бившият германски канцлер е определян като "троянски кон" на Путин в Европа, но засега остава извън списъците със санкционирани лица от Запада

11:28 | 19.03.18 г.
<p>
	Герхард Шрьодер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Герхард Шрьодер. Снимка: Архив Ройтерс

Украйна настоява ЕС да наложи санкции срещу бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, става ясно от интервю на украинския външен министър Павло Климкин пред германското издание Bild.

“Важно е да налагаме санкции не само срещу руски държавни служители и руски държавни предприятия, а също и срещу чужденци, които прокарват проекти на Путин“, казва той.

Климкин определя бившия германски канцлер като „истински лобист“ на Владимир Путин в чужбина.

Герхард Шрьодер управлява Германия в периода между 1998 г. и 2005 г. След края на мандата му той започна работа в руския газов гигант „Газпром“, а днес е част от управлението на проектната компания за проекта „Северен поток“ 2. През септември 2017 година бишвият канцлер прибави още една длъжност – председател на Съвета на директорите на „Роснефт“ - държавния петролен гигант на Русия.

Проектът за нов газопровод през Балтийско море разделя Европа и е силно критикуван от Украйна, защото чрез него Москва планира да заобиколи транзита на газ през нейната територия. В края на миналата седмица Киев настоя и за тристранни преговори на ниво ЕС-Украйна-Русия за бъдещето на транзита на газ през Украйна след 2019 г.

В края на миналата седмица Wall Street Journal също излезе с материал, посветен на Герхард Шрьодер, който успява да избегне санкциите на Запада. Изданието определя бившия германски канцлер като „троянския кон“ на Владимир Путин срещу всеки опит на ЕС да ограничи зависимостта си от руския газ и да подобри конкуренцията на газовия си пазар.

Според американското издание Германия се е съгласила с „голямо нежелание“ на проекта за разширяване на „Северен поток“ именно под натиска на социалдемократите и Герхард Шрьодер. Първоначално в Берлин не смятаха, че газопроводът е необходим, но след това промениха становището си.

„Ето така Шрьодер става обект на дебати, а не е нетърпим и „нормализирането“ наистина работи“, пише още Wall Street Journal.

Шрьодер беше и един от първите европейци, който се снима с Владимир Путин дни, след като Русия анексира Крим. И въпреки това името му не присъства в нито един списък със санкции на Запада, въпреки че Министерството на финансите на САЩ трябваше да извади списък с близки сътрудници чужденци на руския президент още през лятото на 2017 г., посочва още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
e-mil
преди 6 години
Дали говориш за същата Германия, която гласува 4 мандата на Меркел и само 2 на Шрьодер?И този Шрьодер, когото хвалиш същият ли е, дето губеше избори в традиционни за СПД места и даже беше принуден да се оттегли от шефското място на партията си, защото тя се разцепи под "мъдрото" му ръководство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Друг е въпросът, каква точно цивилизация иска да съхрани Европа.... щот сигурно Кол се обърнал в гроба след последния мандат на Шмъркел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Ми да - точно Украйна е авторитетът, който липсваше на ЕС да стане истинска политическа сила! Украйна ще даде новото лице на истинската, обединена, либерална Европа, затова послушайте Климкин и действайте! Какво значение има кой е зад Шрьодер в Германия! И какво значение има, че Шрьодер се приема в Германия като изпълнител на политическото завещание на най-великия германски канцлер след Аденауер - Хелмут Кол, който казва:"Ако искаме да съхраним своята цивилизация в този бурен и бързо променящ се свят с нарастващи централни сили, и то сили не само военни, но и икономически, и културни, то тогава, разбира се, Европа и Русия трябва да бъдат заедно".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Може и да е продажник но също така е и бивш канцлер на Германия.Как ти се вижда немец да наложи санкции на свой бивш канцлер? За Украйна това няма да бъде прецедент, но за Германия ще е. Бившите канцлери имат и доста гарантирани пожизнени привилегии и не съм сигурен дали няма да има някакви юридически и правни противоречия ако някой реши да го включва в списък със санкции без да е осъден за нещо от немски съд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 31
redcretin
преди 6 години
Евала на украинците, Шрьодер си е обикновен продажник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още