IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варшава прави ход за разрешаване на спора си с ЕК

Полската партия "Право и справедливост" предлага поправки в спорните закони, но според критици те са просто празни жестове

11:24 | 29.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Членове на полската партия „Право и справедливост“ (ПиС) са предложили поправки в противоречивите закони, управляващи полската съдебна система, които доведоха до сблъсък между Варшава и Европейската комисия. Все още обаче не е ясно дали тези промени ще облекчат спора, или са просто жестове, изпразнени от смисъл, коментира EurActiv Poland.

Поправките включват промени за това как се избират и освобождават съдиите. В момента съдебният министър взима решенията едностранно, но предложените поправки ще означават, че решенията ще трябва да минават през колегиума на съответния съд.

Ако този колегиум е несъгласен, то министърът ще може да обжалва пред Националния регистър на съдилищата. Този орган обаче в момента е избран от ПиС.

Министърът освен това ще изгуби властта си да удължава службата на даден съдия след възрастта му за пенсиониране – 65 години. Това право – както в случая на съдиите от върховния съд – ще бъде предоставено на президента.

ПиС освен това обяви възстановяването на еднаквата възраст за пенсиониране на мъже и жени съдии – 65 години. Досега пенсионната възраст за жените бе 60 години.

От партията подчертават обаче, че това ще бъде право, а не задължение, и всяка жена съдия, която иска да се пенсионира на 60 години, ще може да го направи.

Това макар да не е най-важният проблем в резултат на законите, приети миналата година, ще позволи на Комисията да изтегли жалбата си пред Европейския съд.

Припомняме, че на 20 декември Комисията предложи на Съвета на Европейския съюз (ЕС) и на Европейския парламент (ЕП) Полша да бъде лишена от право на глас при обсъждането и приемането на общностните решения заради постоянно неспазване на общностното право и върховенството на закона (да се активира чл. 7 от Договора за ЕС).

ЕП подкрепи този подход заради промяната на 13 полски закона, които заплашват върховенството на правото и разделението на властите. Досега чл. 7 от Договора за ЕС никога не е бил прилаган спрямо държава членка.

Управляващата партия освен това обяви публикуването на три предишни поставяни под въпроси решения на Конституционния съд, посочвайки въпреки това, че те са били издадени неправилно.

Макар че ЕК поиска това в препоръките си, тяхното обявяване няма реално значение на практика, тъй като решенията нямат обвързваща сила.

Въпреки че все още не се знае кои регулации в крайна сметка ще бъдат в новите поправки на ПиС, опозицията и експерти сочат, че редица съдии вече са били освободени заради тях.

„Може да се каже, че от гледна точка на избирането на съдиите от президента, възстановихме положението отпреди реформата“, признава Марек Аст, представил предложенията на партията. Той уверява, че „правителството е било консултирано по този въпрос“ и добавя, че поправките се възприемат като жест към Брюксел, защото отговарят на някои от резервите, формулирани от Комисията.

Критиците обаче подчертават, че въпросът с независимостта на съдиите от изпълнителната власт остава без промяна, а новите предложения са просто празни жестове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още