IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания готви ново решение на казуса с ирландската граница

Предложението, което включва и ново митническо споразумение, може да се възприеме като тенденциозно подбиране от страна на ЕС

10:24 | 26.03.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британските преговарящи по Brexit разработват план за решаване на проблема с ирландската граница, обмисляйки да оставят цяла Великобритания подчинена на правилата за единния пазар на Европейския съюз, съобщава Politico, позовавайки се на британски представители.

Предложението, което включва изцяло ново митническо споразумение за Великобритания и ЕС, цели да преодолее застоя по граничния въпрос, след като двете страни се впускат в четириседмичен опит да пренапишат спорния план за избягване издигането на физическа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Намирането на решение, което ще бъде приемливо за двете страни, както и за коалиционните партньори на премиера Тереза Мей, е ключово за достигането да успешно споразумение за оттегляне и избягване на Brexit без сделка. Представителите вярват, че планът може да премахне нуждата от гранични проверки, без Северна Ирландия да се отделя от вътрешния пазар на Великобритания.

Според източниците на Politico, които желаят да останат анонимни, британското предложението е за „пълно хармонизиране“ от страна на Великобритания на правилата за единния пазар на ЕС и регулациите за търговия със стоки – заедно с ново митническо споразумение между Лондон и Брюксел.

Макар че самото ирландско правителство е отворено за предложението, според европейските и британските преговарящи има опасения, че то ще бъде блокирано от Европейската комисия, която може да сметне идеята за „тенденциозно подбиране“, използвайки Ирландия като начин да спечели отстъпки по търговията за цяла Великобритания.

Основните точки, които подлежат на дебат, според един от източниците, е как двете страни могат да постигнат „пълно хармонизиране“ и какъв ще бъде териториалният обхват на този ангажимент – Великобритания или Северна Ирландия.

Началната точка на британската позиция ще бъде, че „пълно хармонизиране“ трябва да важи за стоки и ограничен брой сектори на услуги, казва британски представител.

По отношение на митническия въпрос предложението за включване на Северна Ирландия в митническата територия на ЕС не е допустимо за Лондон и британските преговарящи ще се стремят тази клауза да бъде премахната и заменена.

Алтернативата ще се базира на едно от двете споразумения, представени от правителството още през август миналата година: или митническо партньорство – известно като „хибриден“ модел“, или „силно опростено" митническо споразумение.

Хибридният модел ще означава, че Великобритания ще продължи да охранява границата си, сякаш е митническа граница на ЕС, но ще налага различни мита върху вноса в зависимост от това за кой пазар са насочени – британския или европейския. Според този сценарий, тъй като Северна Ирландия и Република Ирландия ще споделят външна митническа граница на ЕС, както и сега, това ще премахне нуждата от проверки на физическата граница между двете.

Вторият модел е концептуално по-прост, но би предизвикал огромни логистични усилия от страна на британските митнически власти. Той ще включва използването на технологични и правни мерки като предварително известяване за стоки, пресичащи границата, и статут на „доворен търговец“ за износители и вносители, което ще направи митническите проверки възможно най-ефективни.

Макар че Великобритания ще представи и двете споразумения като възможни начини за решаване на този аспект от проблема с ирландската граница, според британски високопоставен представители „хибридният“ модел е предпочитана опция от Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още