IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания наложи еднократен данък на петролните и газовите гиганти

В Унгария Орбан нареди на големи компании в сектори от енергетиката до авиацията да предават допълнителната си печалба за заздравяване на бюджета

22:18 | 26.05.22 г. 1
<p>
	Британският финансов министър Риши Сунак.&nbsp;<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Британският финансов министър Риши Сунак. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Британският финансов министър Риши Сунак наложи данък върху печалбата на големите петролни и газови компании в рамките на усилията на правителството да смекчи задълбочаващата се криза с разходите за живот, предава CNBC.

В Унгария премиерът Виктор Орбан заяви, че големите компании от енергийния до авиационния сектор ще трябва да предават „допълнителната си печалба“ за заздравяване на бюджета на страната, съобщава Bloomberg.

„Петролният и газовият сектор извличат допълнителни печалби не в резултат на промени в последно време при поемането на риск, иновации или ефективност, а в резултат на растящите цени на суровините в световен план, стимулирани отчасти от войната на Русия“, заяви Сунак пред депутати от Камарата на общините.

„Затова подкрепям аргумента да обложим със справедлив данък тези печалби“, допълни той, като предизвика смях сред депутатите от опозицията.

Сунак заяви, че правителството налага „временен таргетиран данък върху енергийните печалби“, за да стимулира петролните и газовите компании да реинвестират печалбите си. Новият данък от 25% ще бъде налаган върху печалбите на петролни и газови компании и ще бъде отменен, когато цените на суровините се върнат на по-нормални нива.

Решението за налагане на данък върху печалбата на енергийните компании бележи още един завой за правителството на премиера Борис Джонсън. Преди време Сунак отхвърли еднократния данък, като заяви, че макар той „повърхностно да звучи привлекателно“, в крайна сметка ще възпре инвестициите.

Британските петролни и газови гиганти BP и Shell обявиха големи печалби за тримесечието по-рано този месец, тъй като се възползват от растящите цени на суровините по време на нашествието на Русия в Украйна. Това предизвиква призиви правителството да обложи с данък свръхпечалбите им.

Сред другите мерки, които бяха обявени от Сунак в четвъртък, са еднократно плащане от 650 паунда (819 долара) за около 8 млн. домакинства с най-ниски доходи. Първото плащане ще бъде направено директно в банковите сметки на хората през юли, а второто плащане ще бъде изпратено през есента.

Британският финансов министър съобщи още, че 8 млн. семейства на пенсионери ще получат допълнително плащане за гориво през зимата на стойност 300 паунда, а хора с физически увреждания ще получат еднократно плащане от 150 паунда.

Сунак допълни, че заем от 200 паунда за енергийните сметки няма нужда да бъде връщан и увеличи тази подкрепа за домакинствата до 400 паунда.

Мерки за борба с кризата с разходите за живот, обявени в четвъртък, са на обща стойност 15 млрд. паунда, съобщи Сунак. С това общата подкрепа за хората тази година достига 37 млрд. паунда.

В Унгария банковата, застрахователната, енергийната авиационната индустрия, търговията на дребно и телекомуникациите, сектори, доминирани от международни компании, ще получат нареждане на предадат „голяма част от допълнителната си печалба“ на два фонда тази и следващата година, за да финансират субсидиите за цените на комуналните услуги и разходите за модернизиране на въоръжените сили, съобщи Орбан във видеообръщение в сряда.

Новото финансиране ще помогне за консолидирането на унгарския бюджет, след като ЕС наложи практическо замразяване на средствата за правителството на Орбан, което съюзът обвинява в нарушаване на европейски норми.

„Искаме и очакваме от тези, които постигат допълнителна печалба във време на война, да помогнат да хората и да допринесат за националния бюджет за отбрана“, каза Орбан.

Ходът е първото решение на Орбан в условията на военновременно извънредно положение, което влезе в сила в сряда, два дни след като премиерът положи клетва за петия си мандат. То ще позволи на правителството му да управлява с укази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Сунак заяви, че правителството налага временен таргетиран данък върху енергийните печалби, за да стимулира петролните и газовите компании да реинвестират печалбите си." По странен аргумент не бях чувал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още