IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания първа одобри антивирусния медикамент на Merck срещу Covid-19

Лекарството – molnupiravir, получи разрешение за употреба при хора с лек до умерен Covid и поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване

15:03 | 04.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Британските власти станаха първите в света, одобрили антивирусния медикамент срещу Covid-19 на фармацевтичната компания Merck, описвайки лечението като безопасно и ефективно след бърз преглед, съобщава Bloomberg.

Хапчето – molnupiravir, получи разрешение за употреба при хора с лек до умерен Covid и поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване, заяви британската Агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти в четвъртък.

Акциите на Merck поскъпнаха с 2% в предпазарната търговия в САЩ. 

Правителството на Борис Джонсън планира да се фокусира върху антивирусни лекарства, докато тече кампания за поставяне на бустерни дози, за да се засили нивото на имунитета с приближаването на зимата. Одобрението разширява списъка с бързо дадени разрешения по продукти, свързани с Covid-19, след като страната бе първата, която даде зелена светлина на ваксината на Pfizer/BioNTech миналата година.

Великобритания вече обяви сделки за осигуряване на две нови лечения на Covid: 480 хил. курса от хапчетата на Merck и 250 хил. курса от друг антивирусен медикамент на Pfizer. Базирайки се на данните от клиничните тестове, медикаментът на Merck е най-ефективен, когато се приеме в първите етапи на заразяването, казва регулаторът.

Merck и партньорът ѝ Ridgeback Biotherapeutics подадоха искане за спешна употреба в САЩ за molnupiravir миналия месец. Администрацията по храните и лекарствата насрочи изслушване на консултативната комисия за 30 ноември, заявявайки, че ще претегли данните за употребата на лекарството при леки до умерени случаи при пълнолетни с висок риск.

Европейската агенция по лекарствата започна преглед на молбата на компанията за разрешение за употреба в Европейския съюз.

Molnupiravir е приветстван като потенциален пробив, тъй като е сравнително евтин и лесен за направа, не изисква вливане и е показал, че намалява риска от хоспитализиране в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още