IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеехофер: Не се опитваме да свалим Меркел от власт

Лидерът на ХСС заяви, че противопоставянето му на канцлера и сътресенията в управляващата коалиция не целят да внесат смут в Берлин

17:04 | 28.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангела Меркел и Хорст Зеехофер<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Хорст Зеехофер Снимка: Архив Ройтерс

Германският вътрешен министър и лидер на коалиционния партньор в консервативния управляващ блок в Берлин Хорст Зеехофер заяви, че нито той, нито неговата партия Християнсоциален съюз (ХСС) искат да свалят от власт канцлера Ангела Меркел заради противоречията около миграционната политика.

По думите му и двете страни активно се опитват да постигнат разбирателство, съобщава Bloomberg.

Зеехофер отправи ултиматум към Меркел до края на срещата на върха с европейските лидери да постигне двустранни споразумения по модела на това с Турция, чиято цел е да се уреди въпроса с връщането на мигранти, които не са получили бежански статут в Германия. По-твърдата позиция на вътрешния министър идва и няколко месеца преди ключови регионални избори в Бавария – провинцията на ХСС.

Конфликтът между членовете на консервативния блок пробуди наново притесненията за стабилността на германското правителство, което е на власт едва от три месеца.

„Не знам за никого в моята партия, който да иска или да застраши правителството, или да сложи край на парламентарния алианс с Християндемократическата партия (ХДС), или да свали канцлера“, посочи Зеехофер в интервю за телевизия ARD.

По-рано вътрешният министър обеща, че ще започне да връща мигранти от германската граница, ако Меркел не постигне споразумение с европейските си партньори до края на месеца.

„Ако Ангела Меркел успее да го направи, то тогава, повярвайте ми, ще бъда доволен“, коментира евентуалното споразумение Зеехофер. „Ситуацията е спешна, говорим за това вече три години“, посочи още той и допълни, че предпочита постигането на европейско решение, а не предприемането на едностранни действия.

По-рано днес стана ясно, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е готов страната му да се включи в такова двустранно споразумение с Берлин.

Министърът също така заяви, че резултатите от започващата днес среща на върха се очаква да бъдат обсъдени с Меркел в събота, ден преди отделните срещи на ръководствата на ХДС и ХСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още