IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 60% от българите биха гласували България да остане в ЕС на референдум

Според 49% страната трябва да продължи членството си в НАТО

10:51 | 21.06.18 г. 36
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

При евентуален референдум 59% от българите биха гласували за оставането на България в Европейския съюз, а една пета за напускане. Това показва проучване на изследователски център "Тренд".

При идентичен въпрос за НАТО близо половината (49%) ще гласуват за оставането на България във Северноатлантическия алианс срещу 24%, които смятат, че страната ни трябва да го напусне.

И при двата въпроса симпатизантите на БСП са силно нюансирани, като на въпроса за ЕС са разполовени, докато при този за НАТО доминира мнението, че България трябва да напусне Алианса. 

40% от българите смятат, че ЕС има нужда от съществена промяна в начина си на функциониране, а 29% - от малка промяна. Само 7% от всички интервюирани са на мнение, че ЕС няма нужда от промяна.

На две равни части са разделени българите по въпроса дали ЕС трябва да се стреми към по-силна интеграция между различните страни-членки (35%) или трябва да се даде повече власт на националните държави (36%).

тренд тренд

През целия период на българското председателство на Съвета на ЕС, изследователски център „Тренд“ всеки месец тестваше в проучванията си интереса на българите към него и оценката за това дали България се справя или не.

Една от тенденциите, които социолозите отчитат, е, че в началото на председателството българите са имали по-сериозен интерес към него, като през януари по-голямата част са следили новините, свързани с председателството (53%), а 43% не са. В последния месец структурата е обърната – 56% декларират, че не следят новини, свързани с председателството, а 40% следят.

Данните са логични предвид факта, че в хода на председателството темата до голяма степен се превърна във фонова и първоначалният интерес охладня.

41% са на мнение, че България се справя с председателството на Съвета на ЕС, докато 19% са на обратното мнение, като и тук се забелязва определена динамика в сравнение с началото на годината, без да води до структурни различия в мнението на българите.

От демографските разбивки ясно личи, че основната част от деклариралите, че България не се справя с председателството, са симпатизантите на БСП. Динамиката сред различните електорати се дължи преди всичко на факта, че именно българското правителство стои в центъра на организацията и това няма как да не срещне негативна реакция сред привържениците на основната опозиционна сила.

Изследването е финансирано от вестник „24 часа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
тия % са май само у тоя сайт .... :)) ама то и да останем сме под колониално ниво с живот от трохите на "кохезионните фондове" дет ни спускат ако излезем неаме икономика неаме армия неаме абсолютно нищо. Коню не знам ко се е оритеснил за Ердоганя че е вън от НАТО кат ние сме точно наопаки а тоя ни е съсед, койт си купува руски оръжия .... и тва ако не е късмет както винаги ... еббиу майкката ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 13 rate down comment 4
Sandy
преди 5 години
Долна лъжа поръчана от правителството на една известна на Балканите мутра - бандит. Дори и референдум да направят, ще го манипулират., знаете как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Щом искате референдум, организирайте си го сами. Уж все говорите от името на народа, а не можете да съберете 400 хил. подписа? Имате си парламентарно представена партия, очевидно и свободно време имате в излишък - по цял ден само хейтите по форумите.За мен въпросът с европейското ни членство отдавна е приключил. Срещу влизането в НАТО поне имаше някакви ялoви протести, но когато кандидатствахме за ЕС, не съм видял никой да е ходил да протестира по площадите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
Кретено-масонските *** и онези, които ги защитават и подкрепят предстои да напуснат тази планета, мултиизмерни космически процеси, от които в момента мн малко хора разбират. Европа до 2030-та ще е жабшко блато, но не се заблуждавайте, на изток няма да е по-различно, дори напротив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
А, zelca007, разбра ли за планетарните промени и това, че до 2050-та САЩ дори може да ги няма на картата, ако напрежението под Йелоустоун, пожелае да се освободи, а то ще поиска, защото вече не се издържа с толкова мн *** налазили повърхността на Земята :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Ахахахаххахахаххахахаххахахахха, до 2030-та един град смехономика, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток, за общ. поръчки и за бюджет ще ги събирате на основните гласоподаватели на всяка управляваща партия досега от поколенията, после да не кажете, че не съм ви казал, скъпи деца на по 50 години, на които още не може да им дойде акъла, повтарям го пак, ама ограничен в съзнанието биологичен *** мн добре ви описва, а това до 2030-та и след 2030-та пък описва мн добре нещата как ще се разгърнат следващите 10 години, така че си оставете мъничко въздух в белите дробове вие да духате супата, защото тя ще бъде мн гореща, в всяка следваща година ще се затопля все повече. Ще бера домати и чушки в Испания или Гърция, хаха, Гърция специално я чакат наводнения и земетресения, в Испания е мн горещо през лятото, не го понасям, пожари, суша, от време на време потопи ще стават, все по-често някакви странни атлантически урагани ще достигат сушата....нали разбрахте, че планетарните изменения и разгръщащите се космически процеси следващите години ще променят всичко и това означава, че мн от живите видове на Земята сега предстои да загинат, както и кретено-масоно капитализма, заедно с всички ***, които продължават да следват и съ-творяват тази уникална простотия, която я няма никъде в целият Космос, който е мултиизмерен и безкраен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
:)мисля че не е класически *** , виж под какви теми пише :))) , някои от коментарите си ги копира , щото смята че са върхът в епистоларната форма на изразяване . предполагам, че работи нещо дребно в търговията и в момента ду.ха супата здраво или в някоя държавна службица която е със затихващи функции (виж пише почти по всяко време , демек има много свободно време) и в двата случая е прецакан и го разбира и е ядосан на света , че е прецакан , но не знае какво да направи за да се отпрецака . дори го е шубе да се дигне още сега и да иде да бере домати и чушки в испания или праскови в гърция , ще чака края на годината :))) ... дано се оправи , ама малко се съмнявам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 16 rate down comment 5
abdul
преди 5 години
Тези проучвания се правят с референдум, а не с анкетки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 4
thehappyroger
преди 5 години
И аз никъде не ви пращам, вие сами сте си тръгнали натам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Никуде не съм те пращал, научи се да четеш преди да пишеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още