IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Не наливайте само пари, създайте условия за наука

Държавата трябва да насърчи "комерсиализацията" на работата на научните институти и връзката им с индустрията, посочват от Брюксел

21:13 | 14.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Държавата трябва да оптимизира участието си в сектора на науката, пише в препоръка на Европейската комисия към българските власти. Ролята на правителството не е просто да осигурява финансиране, а да създаде условия за осъществяване на проучване и разработване на иновации, посочват от Брюксел във връзка с 14-те новосъздадени научноизследователски и иновационни центъра в страната.

Тяхното създаване е финансирано от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" със 160 млн. евро. Голяма част от тях са в областта на приложните научни изследвания с потенциал за внедряване в промишлеността.

Публикуваните препоръки имат за цел да подобрят финансовата устойчивост на тези центрове, както и за изграждане на капацитет за трансфер на знания и засилване на сътрудничеството между изследователите и индустрията.

От ЕК посочват в своите препоръки, че създаването на условия за извършване на научна дейност е от ключово значение за реализиране на потенциала на страната по отношение на иновациите, както и за успеха на тези 14 центъра.

Българското правителство в момента е в процес на изграждане на държавна агенция, която да се ангажира с проучванията и иновациите, която ще бъде под прякото управление на Министерския съвет. Препоръката на Брюксел е тази агенция да провежда централизирана и добре координирана политика за изграждане на капацитет и подобряване на сътрудничеството между науката и индустрията.

От ЕК посочват още, че държавата трябва да насърчи "комерсиализацията" на работата на научните институти и връзката им с индустрията.

Като цяло няма ограничения в законодателната рамка, в която оперират научните институти, за трансфер на знания - всичко зависи от мотивацията, компетентността, ангажиментите и бюджетите на научните организации. Но добре организиран национален механизъм ще бъде от полза за подобряването на координацията и изграждането на капацитети.

От ЕК препоръчват още по-устойчиви структури за управление на 14-те научни центъра. В момента повечето от тях създават отделни юридически лица за управление, което да им донесе и известна автономност в действията.

За да бъде управлението устойчиво обаче насоката към повечето центрове е  включването на фондации, асоциации и организации с нестопанска цел в зависимост от ситуацията, целите и нуждите на отделните институти. Това е особено важно след изтичането на периода на финансиране от ЕС през 2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
Преминаване на Икономиката ни към Зелени, 100% Карбон-Неутрални Горива като БиоГаз, БиоМетан, БиоЕтанол, БиоДизел, Пелети, Прахово Гориво за Газо-Прахови Турбини, - Горива, произведени от Свръх-Бързорастяща (1м/ден) Биомаса от култивиран върху Рото-Елеваторни Рафтове във Вертикална Аеропонна Ферма Бамбук или Водорасли (Kelp), в Гигантски Количества и на почти Нулева Себестойност, плюс още 50 вида Продукти - Храни, Фуражи, Протеини, Влакна, Пулпове, Торове, Структурни Материали, - всичко това ще осигури умножаване в пъти на Брутния ни Вътрешен Продукт до 2030 г., въвеждане на минимум 2500 Евро Заплати и 1000 Евро Пенсии, плюс безплатни Ваучери за Храна и всичко друго което се сетите, Бонуси и Базов Доход, безлихвени Кредити за малкия бизнес и Грантове за развитие на Високи Технологии, Строителство и Инфраструктура, връщане на емигрантите, заселване на чужденци, и увеличаване на населението до и над 10 млн.Без да ни трябва какъвто и да било НЕучен Институт.https://vertikalna-ferma.alle.bghttps://bamboo-economy.alle.bghttps://biodizel.alle.bghttps://nula-energia.alle.bghttps://bgsprint.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още