IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Кохезионната политика не е прост трансфер на средства

Приемането на България в Шенген е важен фактор за допринасяне на повишаване на сигурността в Европа, каза президентът при срещата си с Еманюел Макрон

21:04 | 04.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Прессекретариат на Президентството</em></p>

Снимка: Прессекретариат на Президентството

Кохезионната политика не е просто трансфер на средства, а фактор за политическа и социална стабилност на целия континент, каза българският президент Румен Радев след срещата си с френския си колега Еманюел Макрон, която се проведе в Елисейския дворец. Според Радев политиката по сближаване в общността може да облекчи икономическата имиграция в богатите страни и демографската криза в по-слабо развитите европейски държави.

Той подчерта, че успехът й обаче зависи от борбата с корупцията и за това са необходими реални мерки, посочват от пресслужбата на Президентството.

В Брюксел тече дискусия за бъдещето на кохезионната политика след края на сегашния програмен период (след 2020 година). Позицията на България е, че политиката трябва да продължи. 

„Изказах подкрепа за визионерския подход на френския президент към проблемите на Европа и му благодарих за подкрепата да основем в България клон на френското Национално училище за администрация за района на Югоизточна Европа", заяви още Румен Радев.

Държавният глава отбеляза и подкрепата на френската страна за създаване у нас на Международен изследователски, научен и лечебен център с технология от ЦЕРН, който може да се превърне в пример за европейска интеграция в нашия регион.

Изграждането на реални отбранителни способности на Обединена Европа е необходимост, без които тя ще бъде непълноценен актьор на световната сцена, посочи още държавният глава и добави, че България разполага с немалък производствен и научен потенциал в отбранителната сфера, който трябва да намери място в общата европейска отбрана.

Двамата президенти подчертаха и нуждата от европейска солидарност пред външните предизвикателства за ЕС като миграцията и тероризма.

„Приемането на България в Шенген е важен фактор за допринасяне на повишаване на сигурността в Европа, защото сигурността на всеки европейски гражданин започва от сигурността на външните граници и България е такава граница“, категоричен беше Румен Радев и призова Европа да действа солидарно в защита на своята демокрация.

Европейската перспектива на държавите от Западните Балкани в светлината на Българското председателство на Съвета на ЕС, също е била сред темите на разговора между двамата президенти, стана ясно от думите на Румен Радев.

Президентът Еманюел Макрон изрази желание за развитие на  двустранните отношения между България и Франция и постигането на резултати в три области. „Имаме общи перспективи по отношение на отбраната, икономическото сътрудничество и образованието, за които ще работим заедно”, посочи той.

Макрон определи България и като важен партньор по отношение на дневния ред на Европейския съюз и изрази подкрепата си за предстоящото председателство на нашата страна на Съвета на ЕС.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още