IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните в ЕС може в бъдеще да споделят информация за критични инвестиции*

Сесилия Малстрьом призова към бдителност при придобиване на стратегически активи

16:44 | 27.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.<em> Снимка: БТА</em></p>

Комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Снимка: БТА

Обсъжда се възможността за разработване на механизъм за координация, за споделяне на информация и добри практики по отношение на преките чуждестранни инвестиции в ЕС. Всички ние сме толкова интегрирани в ЕС, че определени критични инвестиции могат да се отразят върху други страни членки и трябва да направим така, че тази информация да се споделя по целесъобразен начин.

Това съобщи Сесилия Малмстрьом, комисар по въпросите на търговията, на пресконференция в НДК. 

Тя участва в неформалното заседание на министрите, отговарящи за търговията в ЕС, под председателството на министъра на икономиката Емил Караниколов, предаде БТА.

Приветстваме преките чуждестранни инвестиции в ЕС, това ни прави проспериращи. Но трябва проявяваме бдителност в някои изключителни случаи, при които чуждестранните инвеститори се стремят към придобиването на активи, които са от изключително значение за сигурността и обществения ред, изтъкна Сесилия Малмстрьом.

Тя добави, че затова ЕК предлага механизъм за подобряване на сътрудничеството между страните от ЕС, за да може по-добре да се проверяват идващите в Общността чуждестранни инвестиции. Тя отбеляза, че желанието е по темата да бъде постигнат напредък в рамките на българското председателство. 

През март по предложението ще се продължи с техническите дейности, като целта е евентуално да получим мандат за триалог с ЕП до лятото, каза Сесилия Малмстрьом. 

ЕК няма да изземе проверките на инвестициите, подчерта Сесилия Малмстрьом. Няма да се принуждават държавите да приемат ресорно законодателство, защото вече половината от страните от ЕС имат такова. В крайна сметка държавите-членки взимат решение дали чуждестранните инвестиции са целесъобразни, допълни тя.

Емил Караниколов заяви, че българското председателство отчита важността на предложението за създаване на скрининг за преките чуждестранни инвестиции и ефекта, което то ще има върху сигурността и опазването на обществения ред. Министърът заяви, че ще бъдат положени максимални усилия за постигане на съществен напредък, при възможност формулиране на мандат на Съвета за междуинституционални преговори и изрази надежда това да се случи до първата половина на годината.

Караниколов съобщи, че другите теми, обсъдени днес, са били свързани с търговската политика на ЕС. Единни сме в решението да се противопоставим на опити за подкопаване и отслабване на многостранната търговска система, има възможности за по-добро функциониране на Световната търговска организация (СТО) , допълни министърът.

На неформалното заседание министрите са направили преглед на актуалното състояние на водените от ЕС преговори по споразуменията за свободна търговия с Мексико и страните от Меркосур, информира българското Министерство на икономиката.

По отношение на двустранните търговски споразумения участниците в заседанието са изразили надежда за положителни резултати, тъй като преговорите навлизат в своя важен заключителен етап.

По време на работния обяд министрите са обсъдили въпроси, свързани със създаването на многостранен инвестиционен съд и предложението за регламент за наблюдение на преките чуждестранни инвестиции в ЕС. 

*Новината е допълнена в 17.01 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още