IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поскъпва за първи път от 3 седмици

Tехнологичните компании в САЩ стартираха годината с темп на ръст, невиждан от 2006 г. насам

12:19 | 04.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Оптимистичните данни за производствения сектор в САЩ повдигнаха долара, а стенограмата от срещата на Федералния резерв създаде нагласи в инвеститорите, за това ,че лихвените проценти ще бъдат повишени няколко пъти тази година. От последните срещи на Фед от 12 и 13 декември, зелените пари са в губеща позиция, като вече завършиха годината с трета поредна седмица на спадове. В сряда американската валута достигна до върхове в рамките на сесията спрямо еврото и йената. Доларовият индекс отчете най-големия си ръст на дневна база от 2 седмици насам. 

По време на срещата на Фед в доклад беше отчетен солиден ръст на пазара на труда и разрастване на цялостната икономическа активност в САЩ, въпреки че остават притесненията за постоянно ниската инфлация. Равнището на инфлацията в момента предполага, че ще продължи да прилага постепенен подход при повишаването на лихвените проценти, но може да увеличи темпа при ускоряване на цялостното повишение на цените в икономиката. Според анализатори интересът към долара, както и ръста на инфлацията, могат да дойдат от данъчните облекчения на администрацията на Тръмп, както и от улеснените финансови условия за бизнеса.

Щатската валута нарасна с отварянето на пазара отвъд Океана след публикуването на позитивни макроикономически данни за САЩ. Те показаха, че разходите за строителство за месец ноември в американската икономика са нараснали с 8% до най-високото си ниво за всички времена от 1,257 трлн. долара, като това се дължи на огромния интерес за инвестиции в частни жилища и нежилищни проекти. Същевременно индексът на производствения сектор в САЩ, измерен от Института за управление на доставките, нарасна до 59,7 пункта за месец декември, надхвърляйки пазарните очаквания. Все пак анализаторите останаха скептични по отношение на перспективите за долара в краткосрочен период, като отбелязаха, че очакваните лихвени увеличения, вече са отразени в цената на зелените пари.

Според някои анализатори обаче, скромната американска инфлация може да насърчи Федералният резерв да се забави с повишаването на лихвените проценти. В края на търговията доларът поскъпна спрямо кошницата от шестте основни валути и завърши сесията с 0,34% по-високо до 92,19 пункта след общ спад за последните 3 седмици от 2.5%. На годишна база зелените пари са се стопили с 10% през 2017 г., което е най-големият спад от 14 години насам. Доларът поскъпна и спрямо японската йена с 0,18% до 112,48 йени в сряда. Решаваща роля за стойността му в краткосрочен период ще изиграят данните за неселскостопанската заетост и ръста на възнагражденията в САЩ, които ще бъдат публикувани в петък. Новините ще предоставят и повече яснота около прогнозите за лихвените проценти през тази година. 

Междувременно, еврото се понижи с 0,39% до 1,2010 долара, след като достигна до 4-месечен връх от 1,2081 долара във вторник. Единната европейска валута бе подкрепена от подобряването на перспективите пред икономиката на еврозоната и очакванията, че от Европейската централна банка ще прекратят стимулирането на покупките на облигации за 2018 г. 

Американските акции достигнаха до нови рекорди в сряда, водени от подема в технологичния сектор. Широкият измерител S&P500 за първи път премина нивото от 2 700 пункта, затваряйки с 0,6% по-високо за сесията на ниво от 2 713,06 пункта. Технологичният сектор скочи с 1,1%, докато енергийният отчете ръст от 1,5%. Технологичният NASDAQ Composite постигна най-добрия си годишен старт, надминавайки рекорда си от 2006 г. NASDAQ скочи с 0,8% до 7 065,53 пункта, като най-добре представилата се компания в измерителя беше Advanced Micro Devices, чийто акции поскъпнаха с над 5% за сесията. Индустриалният Dow Jones Industrial Average финишира с 98,97 пункта по-високо спрямо предходната сесия до ниво от 24 922,68 пункта и преследва рекордните 25 000 пункта.

Ръстът на щатските борси също беше подкрепен и от силните резултати за икономиката на САЩ. Акциите на Nvidia се изкачиха с 6,6% следвайки печалбите на AMD. Междувременно акциите на Intel паднаха с повече от 3,4%. Компанията за комунални услуги Scana отчете рекорден ръст от 22,6%, след като от Dominion Energy обявиха плановете си да закупят компанията за 7,9 млрд. долара.

На фона на поскъпващия долар златото отчете първия си ден на загуба в сряда от 3 седмици насам. Спот цената на кюлчетата претърпя корекция от 0,19% до 1 311,24 долара за тройунция, след като по-рано през сесията достигна до връх от 1 321,33 долара. Фючърсите върху златото в САЩ с доставка през февруари спаднаха от 1 321,80 до 1 312,50 долара за тройунция в сряда. Среброто също постигна тясна корекция в сряда, отваряйки на ниво 17,202 в старта на сесията, за да затвори на 17,104 долара за тройунция. Паладият също поевтиня с 0,43% до 1 087 долара за унция, докато платината поскъпна с 1,49% до 954,74 долара за унция. 

Безредиците в Иран, както и силните данни от САЩ и Германия, изстреляха цените на петрола в сряда. Лекият суров американски петрол поскъпна с 2,1% до 61,63 долара за барел, ниво за последно постигнато през месец юни 2015 г. Сортът брент беше с 1,9% по-скъп, затваряйки сесията на 67,81 долара за барел, като за последно това ниво беше постигнато през май 2015 г. 

В четвъртък по-интересните новини ще дойдат с публикуването на резултатите от индекса за покупките във Великобритания. А по-късно ще бъдат публикувани и данните от индекса за заетостта в американската икономика без селскостопанския сектор. Вечерта ще бъдат обявени и резултатите от запасите на американски петрол.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Николай Шуманов

XAG/USD

При среброто виждаме добре изразен канал надолу на дневна графика и пробив на съпротивата от 30 декември, която сега се явява ниво на подкрепа. Низходящото движение от четвъртък ни дава възможност за вход в дълги позиции на по-добра цена. Евентуално възходящото движение се очаква да продължи до цена от около 17,61 долара за унция.

NZD/CAD

При двойката NZD/CAD виждаме ясно изразен триъгълник, на който в четвъртък вече е пробита линията на съпротива. Възходящото движение се очаква да продължи в следващите часове към 0.8938.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още