IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Ганчева: Разделение на мъжки и женски професии имаше преди години

Все повече дами навлизат в "мъжки" сектори като технологиите, твърди мениджърът от Tek Experts

08:16 | 08.02.18 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: личен архив</em></p>

Снимка: личен архив

Даниела Ганчева е мениджър „Консултански услуги по внедряване на софтуер“ в Tek Experts. Ръководи екип от експерти в областта на дизайна, проектирането и разработването на софтуерни решения. Тя има над 15 години професионален опит, като вече над 10 години работи в аутсорсинг сектора. Даниела се присъединява към Tek Experts почти от самото начало на компанията, като е преминала през различни позиции, изпълнявайки ръководни функции. Преди това е била част от екипа на Adecco, където е ръководила част от аутсорсинг бизнеса на компанията за стратегически клиенти. Даниела Ганчева има висши образования в сферата на финансите и правото. Затова преди да влезе в аутсорсинг сектора, тя се занимава с капиталови пазари, а именно търговия с акции, облигации и управление на парични средства.

Как попаднахте в технологичния бранш?

- Преди около 10 години, с развитието на аутсорсинг сектора в България реших да приема нови предизвикателства в своята кариера и да се развивам точно в тази област. Лично за себе си установих, че това е сфера с голям потенциал и с огромен ентусиазъм се присъединих към такава компания. Там се занимавах със стратегически аутсорсинг проекти, свързани с управление на човешките ресурси, финанси, счетоводтво, маркетинг и продажби, както и IT. Постепенно натрупах опит и в мениджмънта, и започнах да заемам високи ръководни позиции.

Преди повече от 5 години получих предложение да се присъединя към Tek Experts, която към онзи момент беше малка стартираща компания. Приех предизвикателството и заедно с Tek Experts растяхме и се развивахме. Бях пряк свидетел на трансформациите, на превръщането ѝ от малка бутикова фирма в компания, с клиенти, които са едни от най-големите в ИТ сектора.

Мога да кажа, че предизвикателствата, които съм приела са ми донесли само позитиви – самата аз натрупах опит, който ми дава свободата да взимам важни решения, да ръководя процесите и хората успешно, но и да продължавам да трупам знания.

Трудно ли се влизаше в технологичния бранш тогава? А днес?

- Не, не съм имала никакви трудности. Всичко е въпрос на взимане на решение дали да направиш промяна в професионалния си път или не. Ето това беше трудно. Но аз обичам да експериментирам, не се страхувам от промените, така че сграбчих възможността и днес се радвам, че го направих. Дали тогава или днес, не смятам, че има трудности независимо дали си мъж или жена, важното е собствената нагласа и начинът, по който всеки сам възприема себе си.

Колко силно е разделението между „мъжки“ и „женски“ сфери и професии? Падат ли табутата най-сетне?

- За такова разделение можеше да се говори преди години. Днес, виждаме как има все повече жени в професии като военни, IT специалисти и съответно мъже в професии като медицински сестри, т.е. няма разделение, което да сложи професиите под общ знаменател. Всичко зависи от това как всеки един от нас ще възприеме себе си и с какви нагласи и увереност ще подходи към дадена работа.

Ако една жена, например, смята че влиза в „мъжка“ сфера, вярвам, че тя ще се чувства доста неловко, защото ще се ограничи от собствените си стереотипи. За мен, това никога не е стояло като въпрос. Аз стартирах професията и развитието си в ИТ сектора с ясното съзнание, че това е място, където работят професионалисти, пред които всеки трябва да се доказвам, а не с идеята, че навлизам в сфера, където има повече мъже…

Случвало ли се е да Ви подценяват, само защото сте жена?

- Не, категорично. Винаги съм се държала като професионалист, който търси същото отношение от колегите си. Това, че съм жена не ме прави по-слаба, напротив, прави ме по-силна, по-упорита и търсеща перфекционизъм. Независимо дали е мъж или жена, важното е служителят да има необходимия опит, да е отдаден на това което прави и да работи така, че да предоставя качествени услуги.

Какви са предизвикателствата пред жените, които искат да заемат ръководни позиции в технологичния бранш?

- Предизвикателствата са най-вече да намерят баланс между работата и семейството. Успешната кариера налага всеки да е в течение с иновациите, да се адаптира с динамиката, непрекъснато да се учи и развива, за да може да е конкурентен. За жените, това изисква малко повече усилия, тъй като основната грижа за децата и семейството се пада именно на тях. И това е нормално, все пак връзката майка-дете е много силна. Аз лично съм намерила този баланс, защото вярвам, че инвестирайки в себе си, инвестирам и в бъдещето на моето дете и му предавам своя опит.

Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
: )))) ... е чак пък три , едно кат има пак е берекет !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 0
comet
преди 6 години
Минусът не е от мен, но съжалявам, щом ви е засегнал. И поздравление за трите деца (ако правилно съм разбрал), не се случва често във времето в което живеем, та си оттеглям коментара по ваш адрес, дано повече жени са като вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 1
tnm
преди 6 години
"Такива като теб за мъжката крехка психика не се безпокойте .."Е, как да не се безпокоя!? Първият минус в темата е на моят коментар. Това ако не признак за лабилност на психиката на някой от тук списващите господа, здраве му кажи:).П.П. Не искам да Ви разстройвам, но ми се струва, че в още нещо се разминаваме. Това, което вие наричате "огромен компромис", аз смятам за най-хубавия подарък, който съпругът ми някога ми е направил - по-кльощавата 1/3-та пълноправен член на домочадието, т.е. синът ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 0
comet
преди 6 години
Такива като теб за мъжката крехка психика не се безпокойте, щото е дошло време да спрете вниманието Господне върху спасението на вашта устойчива женска психика, щото вече са на дневен ред и законите за правата на децата (при уговорката, ако сте направили "огромният компромис" досега да позволите на някой мъж/мъже да ви докосне и ви ги направи/вят).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 6 години
"даже и минуси няма, което показва че тоя форум не се посещава от жени .... " - ако си нямаш работа и страдаш от липса на женско внимание във форума , отвори тема в бгмама и дай линк към тази статия и коментарите ... за по-голяма достоверност може и накратко да опишеш нивото на дискусията и заключенията на основните форумни играчи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 2
tnm
преди 6 години
А ..., в голяма заблуда си. Посещаваме Инвестора и цял следобед четем как се жалвате.Пък минути не пишем, че да не вземе да ви се срине крехката психика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 6 години
което е много грешно, така обременяваш новото поколение с греховете на старото ! и ги учиш да не уважават другите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 0
comet
преди 6 години
защо й е мъж да му робува = така започват да си мислят все повече подрастващи момичета (обучавани в училищата да работят за да са икономически независими) а и съм чувал подобни изказвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
абе с две думи не можеш да вървиш срещу природните закони, докато сме деца на природата :):) .... щото просто не става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още