IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционери на Tesla дават Мъск на съд заради SolarCity

Изпълнителният директор бил нарушил своите доверителни задължения, когато е призовал за придобиването на губещата соларна компания

09:31 | 31.01.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Редица акционери на Tesla съдят Илон Мъск. Твърдението им е, че изпълнителният директор на Tesla е нарушил своите доверителни задължения, като е пропилял активи на Tesla и неправомерно се е обогатил, когато е призовал за придобиването на губещата соларна компания SolarCity, в която той бе най-големият инвеститор и акционер.

По-рано през годината директори на Tesla Inc са уредили извънсъдебно споразумение с акционерите за придобиването на SolarCity Corp през 2016 г., оставяйки главния изпълнителен директор Мъск самотен ответник, изправен пред твърденията, че Tesla е платила 2,6 милиарда долара за безсмислен инсталатор на системи слънчева енергия, тврди Ройтерс, позовавайки се на  съдебните документи.

Споразумението е на стойност 60 млн. долара и обхваща петима настоящи директори: Робин Денхолм, Ира Еренпрейс, Антонио Грасиас, Стивън Джурветсън и Кимбал Мъск. Брад Бус, който беше директор по времето на сделката със SolarCity, също е част от споразумението, което се плаща от застрахователни полици, става ясно от съдебните документи.

10-дневният процес трябва да започне на 16 март в Делауеър. Акционерите настояват за обезщетение в размер на 2,6 милиарда долара, цялата цена на сделката със SolarCity.

Адвокат на Мъск и говорител на Tesla не са отговорили на искането на Ройтерс за коментар.

Делото представлява поредното правно главоболие за Мъск, който през последните две години уреди споразумения с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) заради пост в Twitter и спечели процес за клевета, предявен от британски изследовател на пещери.

Мъск и бордът на Tesla също така са призовани да защитят пред съда пакета с бонуси на Мъск на дело в Делауер следващата година.

В основата на настоящия случай са твърденията, че Мъск и останалите членове на борда не са разкрили напълно дълбочината на проблемите на SolarCity или техните собствени конфликти на интереси.

SolarCity е основана през 2006 г. от Мъск и братовчедите му Линдън Райв и Питър Райв, които са главен изпълнителен директор на компанията и главен технологичен директор, както и директори. Мъск беше председател и най-голям акционер на SolarCity, а петима директори на Tesla бяха преки или косвени собственици на акции в SolarCity.

Навлизайки в 2016 г., акциите на SolarCity поеха по рязка низходяща траектория и компанията съкрати служители, отчитайки загуби.

Tesla обяви, че ще има силна синергия от комбинирането на компаниите в сделка само с акции, която беше одобрена от акционерите на Tesla.

След като сделката приключи, Tesla намали екипа си по продажби на соларни продуктии приключи сделката за маркетинг с Home Depot Inc. Броят на инсталациите пада от тримесечие на тримесечие и е доста под нивата, на които SolarCity се радваше в своя разцвет.

Tesla се защитава, че участието на Мъск в обсъжданията на сделките и цялата друга съществена информация са точно описани пред акционерите в публични досиета преди сключването на сделката.

В сряда Tesla отчете втората си поредна тримесечна печалба, като изпрати акциите си до рекордни нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
scott
преди 4 години
ми не, никога не е имало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
мъск заема централно място в опорките ви , един вид архизлодеят в борбата ... :))) ... гледам оня ден , spaceХ пак са изстреляли успешна мисия на facon9 , нови 60 спътника за starlink , използват я за 3-ти път - тази специално е от новото поколение , смятана е да лети 10 пъти ... в края на годината стартират мрежата starlink ... в рассия смятат да се откачат от мрежата пък , ще си карат само на домашно поpно и държавните новини , ама на линукс ... :))) ...на импа няма смисъл да се отговаря за негативните коментари за мъск , сигурно е имал къса позиция и са се е заапал за седалището ... кво да прави освен да пише ... :))) ...ти кажи са какво ще стане , като поляците докарат 32 броя Ф35 под носа на рассия , че гледам са на финалната права вече за одобрение на сделката ... вовата не може да изкара толкова изтребители 5-то поколение на техната граница , не че ги има де ... как ще се къдри там играта ... ?!? ще наблягат на анимации по телевизията или ще вършеят на границата с танкове за достоверност ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 4 години
ама земи напиши нещо и под статията за новите заводи! ... щото там си се покрил като бит пееерас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Импе, внимавай какво говориш срещу Пророка на прогреса,че неговите талибани ей сеща ще се хванат, да тезамерят с камъни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 14
Императорът
преди 4 години
Боже то само това да беше? Надали някога в големия бизнес е имало по-завършен мpъсник от мошшшшшеникът мъск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още