Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Apple се насочва към производствен развод с Китай

Компанията иска да засили производството си в други държави предвид ограниченията, налагани от Пекин, и голямата си зависимост от страната

Apple се насочва към производствен развод с Китай

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Технологичният гигант Apple е казал на част от поддоставчиците си, че иска да засили производството си извън Китай, а като причина за това посочва строгата политика срещу Covid, както и други фактори, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса.

Индия и Виетнам, където вече е базирана малка част от световното производство на Apple, са сред страните, които са разглеждани по-внимателно от компанията като алтернативи на Китай, посочват източниците.

Над 90% от продуктите на Apple като iPhone, iPad и MacBook се произвеждат в Китай от външни поддоставчици, твърдят анализатори. Силната зависимост на Apple от страната е потенциален риск заради авторитарното комунистическо правителство в Пекин и сблъсъците му със САЩ.

Още по темата

Всеки ход от Apple, най-голямата американска компания по пазарна капитализация, за насочване на производство извън Китай ще повлияе на мисленето на западните компании, които се чудят как да намалят зависимостта си от Китай за производство или ключови материали. Тези колебания се засилиха тази година, след като Пекин се въздържа от това да критикува Русия за инвазията ѝ в Украйна и след като наложи блокади на някои градове, за да се бори с Covid-19.

Говорител на Apple е отказал да коментира. Запитан като цяло за веригата на доставките, през април главният изпълнителен директор Тим Кук каза: „Нашата верига на доставките е наистина международна, така че нашите продукти се правят навсякъде“. Освен това посочи, че компанията продължава да я оптимизира.

Apple искаше да се деверсифицира отвъд Китай, преди Covid-19 да се разпространи по целия свят в началото на 2020 г., но тези планове се усложниха от пандемията. Сега компанията от Купертино отново поема по този път и споделя на на поддоставчиците си къде трябва да търсят места за нов производствен капацитет, посочват източници, запознати с въпроса.

Блокадите в Шанхай и други градове, като чат от анти-Covid политиката на Китай, причиниха прекъсвания на веригите на доставките на много западни компании. През април Apple предупреди, че възраждането на коронавируса заплашва да повлияе на приходите от продажби с до 8 млрд. долара през настоящото тримесечие.

Китайските ограничения върху пътуванията означават, че Apple е спряла да изпраща директори и инженери в страната през последните две години, което прави трудна личната проверка на производството на място. Проблемите с прекъсването на електричеството миналата година също повлияха негативно на репутацията на Китай.

Въпреки че много западни компании са изправени пред подобни проблеми в Китай, размерът на Apple ѝ дава по-голяма власт при преговорите с поддоставчици, твърди Мин-чи Куо, анализатор от TF International Securities. „Само компания като Apple може да окаже натиск за подобни промени във веригите на доставките“, коментира той.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Хардуер
Световните продажби на смартфони и компютри ще спаднат през 2022 г.