IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безос иска да отиде до Луната... за да остане там

Най-богатият човек на света представи лунния модул Blue Moon на своята космическа компания Blue Origin

11:24 | 10.05.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският милиардер Джеф Безос представи в четвъртък в конгресен център във Вашингтон плановете си за лунна мисия на своята основана през 2000 г. космическа компания Blue Origin. Основателят на Amazon също така представи пред публиката, включително и пред служители на американската космическа агенция НАСА, модел на лунния си модул: Blue Moon.

Най-богатият човек на света иска да помогне на американското правителство да се върне на Луната до 2024 година. Този срок постави правителството във Вашингтон на НАСА. Безос заяви: „Можем да ви помогнем да изпълним този срок. Време е отново да кацнем на Луната. Този път ще останем там“.  Мениджърът на Amazon вече обяви, че планира да прехвърли големи части от индустрията на Луната, тъй като заради по-ниската си гравитация тя е по-добро място за него от Земята. 

„Това е Blue Moon („Синя луна")", обяви Безос по време на представянето, докато завесите се отдръпваха, разкривайки прототип в естествен размер на апарат за кацане на Луната с тегло над три тона празен и 15 тона зареден с гориво. Апаратът ще може да извършва меко кацане на лунната повърхност с полезен товар от 3,6 тона и от 6,5 тона в по-голямата си версия. За него е разработен уникален двигател - Би И 7 (BE-7), посочва ТАСС. 

„Това е невероятен апарат и той ще стигне до Луната", заяви Безос, представяйки макета. Той обясни, че проектът се разработва от три години.

Blue Moon стои върху четири крака. В горната част на апарата има пространство, където ще се намира превозваното оборудване - инструменти и апаратура за научни изследвания, четири малки лунни роувъра, а след време и модул с нормално налягане, предназначено за хора. В средата на апарата се намира голям сферичен резервоар за гориво (втечнен водород).

Целта е кацане на южния полюс на Луната, където има замръзнала вода. От водата би могло да се произвежда водород, който ще се използва като гориво за изследване на Слънчевата система.

Blue Moon предлага пространство за четири превозни средства, с които може да се изследва Луната. Като цяло апаратът трябва да може да превозва товари до 3.6 тона на Луната. Blue Moon е невероятен, каза Безос. Неговата аерокосмическа компания работи над космическия товарен кораб поне две години.

САЩ си поставиха за цел да се върнат на Луната до 2024 година. „НАСА трябва да постигне тази цел по всякакъв начин", заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Безос е убеден, че неговата космическа компания може да постигне целта. „Харесвам целта на вицепрезидента" Пенсън "за луната", заяви шефът на Amazon в четвъртък, добавяйки, че „започнахме да работим над нея преди три години". Безос инвестира повече от 1 млрд. долара годишно в Blue Origin.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Чачо
преди 4 години
"В средата на апарата се намира голям сферичен резервоар за гориво (втечнен въглерод)."Втечнен въглерод?!?!?Превод с гугъл или пълно техническо невежество от страна на преводача и редактора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
nikolay_grigorov
преди 4 години
Две-трети от Луната са изградени от висококачествен БАЗАЛТ, от който може да се произвеждат Базалто-Фибърни Композити - БФК, които са няколко пъти по-здрави, по-леки и по-евтини от стоманата, неръждаеми, негорими, водонепромокаеми, химически инертни, UV-резистентни, издържат на космически студ, идеални топлоизолатори, абразио-резистентни . БФК е идеалният материал за производство на сглобяеми модули за строеж на космически кораби, станции и гигантски колонии и структури в Космоса. Цялата логистика по добив, производство и транспорт на такива елементи от Луната до Земна Орбита или до други Планети, е ХИЛЯДИ пъти по-евтина в сравнение с такава на Земята. https://btp.alle.bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B0/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
nikolay_grigorov
преди 4 години
Уважаеми Господа, ВЪГЛЕРОД и ВОДОРОД са две ТВЪРДЕ различни неща. Въглеродът НЕ Е ГОРИВО, както пишете в статията по-горе. ВОДОРОДЪТ обаче Е . Горивото на Синя Луна е класическа смес от течен ВОДОРОД и окислител-Кислород, складирани в две отделни резервоара, поместени във "фенси"-сферата в средата на апарата. Безос няма никаква идея какво точно ще прави на Луната, според мен се чуди къде да си мушне милиардите, с максимален рекламен ефект - подобно на Мъск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още