IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei ще инсталира руска ОС на свои таблети

Става дума за търг на руския телекомуникационен оператор „Ростелеком“ за закупуване на таблети за провеждането на преброяването на населението

08:30 | 27.08.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс, архив</p>

Снимка: Ройтерс, архив

Китайският технологичен концерн Huawei Technologies e стартирал преговори с Русия за инсталирането на руската операционна система (OS) „Аврора“ на 360 000 свои таблета , за да проведе преброяването на населението в Русия през следващата година, съобщава Ройтерс, като се позовава на два свои източника.

Huawei търси алтернативни операционни системи на Android от Google, след като Вашингтон постави втория по големина производител на смартфони в света в така наречения черен списък, който заплашва да прекрати достъпа ѝ до основните компоненти и технологии в САЩ.

„Това е пилотен проект. Ние го разглеждаме като първи етап от стартирането на руската операционна система на устройства на Huawei“, каза един от източниците пред агенцията.

„Huawei води преговори с руското Министерство на съобщенията“, пояснява говорител на Huawei, без да предостави други подробности.

През миналата седмица компанията заяви, че търговските ограничения на САЩ могат да свият приходите ѝ от продажбите на смартфони с около 10 милиарда долара (8 милиарда британски лири) тази година.

Русия обсъжда използването на Aurora OS на 360 000 таблети Huawei, които трябва да бъдат доставени до август 2020 г. 

„Huawei се интересува от проекта. Компанията показва набор от таблети, които могат да бъдат използвани", пояснява вторият източник. „Аврора“ е единствената операционна система на Русия, но в момента не се използва.

Huawei също така се опитва да разработи своя собствена операционна система, подготвяйки се за най-лошия сценарий - отнемане на достъпа до основни приложения за Android.

Собственикът на „Автора“ - руският телекомуникационен оператор „Ростелеком“, е единственият възложител в търг за закупуване на таблети за провеждане на преброяването на населението през следващия октомври в Русия, която има население от 147 милиона.

„В момента се обсъждат различни варианти за сътрудничество с Huawei с участието на Министерството на съобщенията... Все още не разкриваме подробности, има споразумение за поверителност", заяви „Ростелеком“ в писмен отговор пред Ройтерс.

Говорител на Министерството на съобщенията отказва коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 4 години
Очевидно в страната ,която предишният американски президент наричаше просто " бензиноколонка" ,произвежда не само по добро от американското въоръжение , но някои други нещица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 4 години
***, не става въпрос за опен сорс а за работеща ОС която е прекръстена. Прочети каво пишат хората които знаят а не дилетанти като теб : "Kъм днeшeн дeн cтaтyтa нa pyc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 4 години
Георги, още Айнщайн е казал, че е гледал толкова надалече, защото е стъпил на раменете на титани. Всеки в съвременния свят ползва нещо чуждо. До момента не съм видял някой да пише "американската" андроид, тя е просто ОС андроид. Колкото до линковете ти знаеш къде да си ги сложиш, няма аз да ти го указвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 4 години
За тетриса на времето гледах цял документален филм. Изобретателя му е руснак, но той бе финансиран от Максуел, известен още като кралят на Бългаия. Като цяло историята бе напълно КГБ-йска и в крайна сметка патента на играта се оказа в Нинтендо, който вероятно също са плащали. Говори се че Максуел е бил убит и заради тази си загуба. За подписването на официалния договор изобретателя и съпругата му летяха до САЩ. След завръщането си на въпросите на близките "е кажи, как е там" жената само плакала. PS Че изобретателя на тетрис е руснак(макар и с неруска фамилия) е сигурно, но кой точно е той и те спорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
george353
преди 4 години
khao, а Андроида на какво е базиран? Модифицирана версия на линукс кърнъл и други опен сорс приложения. Какво общо има Гугъл с това? Всичко. Това че е базирана на Линукс опен сорс не означава че Гугъл не са я разработили в Андроид. Това че рашките са купили/ползвали опен сорс, без значени, Sailfish не означава че разработката не е тяхна. А за Стоенча трола плиткоумен имам няколко статиики: https://***.reuters.com/article/us-huawei-russia-partnership/huawei-in-talks-to-install-russian-operating-system-on-tablets-for-countrys-population-census-sources-idUSKCN1VG1VNhttps://***.forbes.com/sites/zakdoffman/2019/06/13/huawei-testing-russias-aurora-os-as-complete-android-replacement-report-claims/#7c829acf6875https://***.forbes.com/sites/zakdoffman/2019/08/27/new-huawei-os-shock-confirmation-of-russian-software-for-mobile-devices/#1913050479c8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 4 години
а Sailfish не е ли просто линкус дестрибуция ... рушнщците що не си направят тяхна и да базират не нея ... примерно Катюша ОС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 4 години
сега и ти бъди коректен ... тетрис-а е имислен и направен в русия през комунизма, та не са само рускините ! :) Въпреки че това им е последното технологично изобретение, то ще надживее всички нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Георгиййй, не ми се влиза в обяснителен режим но, се налага. Хуавей си имат собствена ОС която се нарича HongMeng и евентуално(по неволя) ще замени андроид. Просто руснаците са си поръчали 360 000 таблета и са поръчали и "тяхната" операционна система. И този факт пропагандата представя като някакво технологично събитие. И естествено, че Ройтерс и Форбс препечатват небивалици от цял свят. Освен рускините, руснаците нищо друго свястно нямат, макар че както казваше един мой познат на повечето "гаранцията им за годност и вярност" е две седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
заглавието е подвеждащо и лъжливо ... подзаглавието е по важно както обикновено....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 4
george353
преди 4 години
Защото е базирана на Sailfish, но е разработена от Russian Open Mobile Platform. А тези които "порпагандират" че е руска са Ройтерс и Форбс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още