IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung предизвиква рали за 30 млрд. долара при производителите на чипове

Инфлацията забави ръста на оперативната печалба на производителя до най-ниското ѝ ниво от повече от две години

09:36 | 07.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Корейският технологичен концерн Samsung Electronics Co. отчете по-висок от очаквания 21% ръст на приходите, като успокои най-големите опасения на инвеститорите за въздействието на отслабването на потребителското търсене и нарастващите разходи за материали върху индустрията за производството на чипове на стойност 550 млрд. долара.

Резултатите на най-голямата южнокорейска компания - една от първите големи технологични фирми, които отчитат финансовите си резултати след ключовото тримесечие - помогнаха за поскъпването на азиатските акции в четвъртък. Въпреки че все още има опасения за дългосрочното въздействие на потенциална глобална рецесия, инвеститорите възприеха разширяването на финансовия резултат на Samsung като знак, че акциите на производителите на чипове може да са били свръхпродадени.

Продажбите Продажбите Книжата на Samsung поскъпнаха с 3,2% по време на сутрешната търговия в Сеул, докато другият производител на чипове за памет SK Hynix Inc. добави 3,4% към капитализацията си. За Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. увеличението е от 5,4%, а по-малкият му конкурент United Microelectronics Corp. добави 9% в Тайпе.

Сутринта четирите азиатски производители на чипове придобиха обща пазарна стойност от около 30 млрд. долара. Въпреки това повишение те остават с понижени стойности за годината, което отразява несигурността в по-дългосрочен план.

„Резултатите бяха по-малко лоши от очакваното", казва пред Bloomberg Сон Мюн-суп, анализатор в HI Investment & Securities. „Имаше огромни притеснения и оценките за приходите се понижаваха. Но резултатите бяха в рамките на очакванията“.

Ръстът на продажбите на Samsung компенсира по-слабата от очакваното оперативна печалба, отразяваща натиска върху маржовете от нарастващата инфлация. Ръстът на оперативната печалба се забави до най-ниското си ниво от повече от две години, като за трите месеца до края на юни тя достига 14 трлн. вона (10,7 млрд. долара), се казва в изявление на компанията от четвъртък. Анализаторите очакваха средно 14,6 трилиона вона.

Приходите в размер на 77 трлн. вона бяха подпомогнати от южнокорейския вон, който отслабна спрямо щатския долар през периода. Samsung ще предостави информация за нетната печалба и разпределението на резултатите по подразделения с пълния си отчет в края на този месец.

Доставките на смартфони на Samsung през второто тримесечие може да са намалели с повече от 10 млн. броя до 63 млн. броя в сравнение с предходните три месеца, твърди анализаторът на Eugene Investment & Securities Лий Сеун-У. Продажбите на телевизори и персонални компютри също са намалели значително в сравнение с първото тримесечие, тъй като хората харчат по-малко за скъпи технологични продукти.

Според националната статистическа служба запасите от чипове в Южна Корея са се увеличили с повече от 50% през май, което е сигнал, че слабото потребителско търсене оказва пряко влияние върху производството на чипове с памет. Samsung и нейният местен конкурент SK Hynix са два от водещите трима производители на памети, които снабдяват световните центрове за данни и производители на електроника. Цените на акциите и на двете компании се сринаха с над 20% тази година, тъй като притесненията за потенциална рецесия нарастват.

„Макронесигурността все още се запазва в световен мащаб", каза Нам Дае-джон, анализатор в eBEST Investment & Securities Co. „Повишаването на лихвените проценти от страна на Фед предизвика валутни колебания, а разходите за суровини и логистика продължават да нарастват. Налице е и нарастваща несигурност по отношение на търсенето“.

Samsung предупреди за „огромно" предизвикателство над бизнес перспективите си по време на последния си разговор с анализаторите, тъй като глобалните макрорискове като инфлацията и войната в Русия и Украйна заплашват с вълнообразни ефекти. Потребителите и корпоративните клиенти намаляват разходите си, за да се закрепят преди потенциална рецесия, докато повишаващите се лихвени проценти и разходи пряко засягат разполагаемия им доход.

През миналата седмица американският конкурент Micron Technology Inc., третият по големина производител на DRAM памет, даде мрачна прогноза за текущото тримесечие с понижени очаквания за технологичните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още