IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Intel е продал акции за милиони, преди да съобщи за проблеми с чиповете

След продажбата Браян Крзанич притежава минимума ценни книжа, които трябва да има като изпълнителен директор

13:36 | 04.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Браян&nbsp;Крзанич. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Браян Крзанич. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Intel Corp. Браян Крзанич е продал акции за милиони долари, след като компанията е била уведомена за проблеми при нейните полупроводници, но преди те да бъдат съобщени публично.

Според документ, подаден към Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ в края на ноември, Intel съобщава, че Крзанич е продал стотици хиляди свои акции, съобщава MarketWatch. Изданието уточнява, че това е част от предварителен план за продажба на активи, който се използва от изпълнителните директори, за да не бъдат обвинявани в действия на базата на вътрешна информация.

Въпреки това Крзанич е направил своя план само месец преди продажбата – на 30 октомври 2017 г. Intel, както и други производители на чипове, са били информирани на 1 юни, че тяхното производство може да стане жертва на дефекти, наречени Meltdown и Spectre. Те биха могли да улеснят хакването на устройствата с тези чипове или да забавят работата им.

Сред другите компании, за които стана ясно, че са застрашени от подобни проблеми, е също и Microsoft Corp.

В сряда Intel, Microsoft, Google и други водещи компании публикуваха общо изявление, в което успокояват потребителите и акционерите, посочва Bloomberg. Според Intel откритите слабости няма да окажат какъвто и да е било материален ефект върху бизнеса на компанията. По отношение на продажбите на акции на Крзанич говорител на компанията заяви, че това няма нищо общо с Meltdown и Spectre.

Акциите на Intel отбелязаха най-лошия си ден от месеци в сряда, след като станаха ясни слабостите на чиповете.

Крзанич е придобил около 644 000 акции на различна стойност, която варира между 12,99 долара и 24,17 долара, след което ги продава при средна цена от 44,05 долара. Той също така е продал и други 245 000 акции, които вече е притежавал, за средно 44,56 долара.

С това притежаваните от него ценни книжа са точно 250 000 – колкото трябва да има като изпълнителен директор на Intel според разпореждане от май.

Общата продажба е била на стойност 39 млн. долара, въпреки че тя не включва сумата, платена от Крзанич за опции върху акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още