IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщане в затвора грози наследника на Samsung

Върховният съд на Южна Корея върна за преразглеждане присъдата за корупция на Ли Джае-йон

13:52 | 29.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Върховният съд в Южна Корея отмени част от присъдата на апелативен съд по делото за корупция срещу фактическия директор на Samsung Electronics Co. Ли Джае-йон, който беше осъден на две и половина години затвор условно по обвинение, че е търсел услуги от бившата президентка на страната, предаде Bloomberg.

Върховният съд реши, че тълкуването на съда за това какво представляват по същество подкупите на Samsung за Пак Гън-хе е твърде ограничено. Казусът е за това дали трите състезателни коня, дарени от Samsung на дъщерята на близка приятелка на президентката, представляват подкуп, целящ получаване на облаги. Върховните магистрати постановяват, че апелативният съд погрешно не е признал конете за подкуп с цел облаги.

Обвинението срещу Ли беше, че е плащал подкуп на Пак и близката ѝ приятелка Чхуе Сун-ил срещу правителствено одобрение на сливането на две подразделения на Samsung. Според прокуратурата сливането е било ключово за позицията на Ли като наследник на компанията. Той е вицепрезидент на компанията, но на практика я управлява, откакто баща му Ли Кун-хи получи инфаркт през 2014 г.

Съдът в четвъртък също така постанови повторно съдебно разглеждане за Пак, която вече е в затвора, като се аргументира, че тя трябва да бъде изправена пред съда заради по-широки обвинения за подкуп.

„Това означава, че възможността за изпращането на Ли в затвора се повишава“, казва пред Bloomberg Пак Джу-гун, президент на изследователска фирма CEOScore в Сеул, преди решението. За Samsung „не само преструктурирането на управлението, но и основните бизнес решения ще бъдат стопирани“, пояснява той.

51-годишният Ли първоначално бе осъден през 2017 г. на 5 години затвор за подкупване на приятелката на бившата президентка. Той бе освободен след една година, когато апелативният съд намали наполовина присъдата и я отложи с четири години.

51-годишният Ли е най-високопоставеният бизнесмен, който е бил вплетен в разследване за подкуп. Тазгодишният случай, наречен "Процесът на века", прикова вниманието на нацията, тъй като осветява взаимодействието между такива огромни конгломерати, наречени chaebol, които често са ръководени от фамилии, близки до политическия елит. Той разлюля вътрешната политика на страната и помогна за свалянето на бившия президент Пак, която бе отстранена от поста си през 2017. Изпълнителният директор на Samsung беше обвинен, че е насочил десетки милиони долари към организации, контролирани от довереник на Пак в замяна на подкрепа от правителството за сливане през 2015 г., което засили контрола му над групата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още