IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските нагласи във Великобритания остават на 48-годишно дъно

PMI индексът за секторите на услугите и производството се понижи до най-ниското ниво от февруари 2021 г.

12:45 | 22.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските нагласи във Великобритания остават забити на рекордно ниско ниво през юли, докато гражданите на страната са подложени на силен инфлационен натиск и покачващи се лихви, пише Ройтерс.

Индексът на потребителското доверие на изследователския институт GfK остава на ниво от -41 пункта в съответствие с 48-годишното дъно, достигнато предходния месец. Освен това, показателят е на по-ниски нива, отчетени преди предходни рецесии. Икономистите, анкетирани от медията, очакваха спад до -42 пункта.

Джо Стейтън, директор по клиентски стратегии в института, смята, че повишението от два пункта в надеждите за личните финанси за следващите 12 месеца може да отразява оптимизма, след като премиерът на страната Борис Джонсън посочи, че ще подаде оставка.

Общият индекс обаче отразява известни опасения относно цялостната икономическа ситуация.

Отделно проучване на S&P Global за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) за секторите на услугите и производството показа, че показателят е паднал до 52,8 пункта през юли. Това е най-ниското ниво от февруари 2021 г. За сравнение - през юни индексът се е равнявал на 53,7 пункта.

Великобритания Великобритания

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още