Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

100 държавни бензиностанции ще продават горива с минимална надценка

Целта е с пазарни инструменти да се покаже действителната цена, каза финансовият министър Владислав Горанов

100 държавни бензиностанции ще продават горива с минимална надценка

Снимка: Getty

Увеличаване на възможността за конкуренция на пазара на горива е целта на държавата чрез създаване на Държавната петролна компания. Първоначалната идея е за създаване на 100 обекта. Темата за бензиностанциите е вторична тема, тя е по-интересна за обикновените граждани, каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след извънредното заседание на МС по темата.

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Беше разгледан Проект на Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. Съвносители на точката от дневния ред на извънредното заседание са министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов. По-късно от правителствената пресслужба съобщиха, че кабинетът е одобрил създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката.

Припомняме, че Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" към министъра на икономиката, което да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. С оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса, като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна.

По думите на Горанов държавните бензиностанции ще бъдат ситуирани в по-големите градове, първокласни пътища и магистрали, но и места, където големите вериги не искат да изграждат обекти. 

Още по темата

Финансовият министър уточни, че държавата не твърди, че има нещо нередно при разликите в цените, а че може с пазарни инструменти да се покаже действителната цена, при която с минимални надценки да бъдат продавани горива у нас. Пазарът ще реши, каза министърът относно упрека, че това е непазарно действие.

Компанията ще получи всички дейности на резерва, свързани с нефт и нефтопродукти, така също и запасите, които се формират. Компанията ще получи и контрола върху спазването от страна на частните субекти на ангажимента да формират резерви от такива продукти.

Министърът обяви, че 91% от всички данъчни складове са собственост на само 6 оператора, като един от тях притежава над 78%.

„Ограниченията пред това всеки да внася горива в режим отложено плащане на акциз провокира у нас идеята съхраняване на държавните резерви да бъде прехвърлено като отговорност на Държавна петролна компания", посочи Горанов.

По думите му темата с цената на горивата на дребно се коментира години наред. "Не е тайна, че темата с цената на горивата на дребно е коментирана с години. Многократно е сезирана комисията за финансов надзор, многократно са извършвани анализи, от които сме получавали данни, че конкуренцията работи. В период на криза все по-остро се забелзват някои диспропорции, които нямат обективно обяснение", каза Горанов.

Той напомни, че за периода на пандемията борсовите цени на петрола са намалели драстично. Същевременно в същия период при търговията на дребно големите вериги поддържат цена на дизела средно с около 30 стотинки над средната цена и около 55 стотинки от цената в складовете. При бензина статистиката за цената е подобна.

Публикациите на Васил Божков

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира и темата, която по думите му е предмет на политически спекулации и опит за внушение, че правителството е увредило нечии интереси, свързани с бизнес отношения, визирайки публикациите на бизнесмена Васил Божков от последните дни. 

Още по темата

„Публикациите на Васил Божков в официалния му профил във Фейсбук целят да дискредитират членове на правителството, включително и премиера Борисов“, каза Владислав Горанов в първи опит да изясни темата с отношенията на правителството с бизнесмена, който има единайсет обвинения и в момента се намира Обединените арабски емирства (ОАЕ).

„Пуснатата днес паметна записка не е коментирана по никакъв начин с членове на правителството", заяви Горанов и припомни, че Васил Божков е „изпаднал в неприятната ситуация да се налага да дава отчет на държавното обвинение“.

„Васил Божков не е получавал привилегировано третиране по абсолютно никакъв начин и практическата истина във всичко това ще се установи в хода на следствието“, каза Горанов. „Не си представям, че държавата се занимава с изземване на бизнеси или с толерирането на един бизнес или друг“, каза той.

Финансовият министър Горанов потвърди, че се е виждал с Васил Божков, както и с други бизнесмени, за да се коментират възможности за подобряване на бизнес средата у нас.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
0
 
4
 
16
преди 1 година
Няма профилна снимка
Само питам: В Германия и Австрия, вярно ли е, че всичкото гориво минава през държавен склад?
1
 
3
 
15
преди 1 година
Няма профилна снимка
подкрепям идеята!...все пак резорвоара ми е 75 литра. Сори тесла
0
 
4
 
14
Solar Power до: Solar Power
преди 1 година
Няма профилна снимка
***-рено = б у л г а р - реноНе знам защо *** точно е цензурирано това да го каже уеб сайтчето...
2
 
6
 
13
Solar Power до: фиг.1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ами имаме опит 50 години :) Какво ли не опитахме да правим държавно ..... включително и автомобили :) Да имахме ***-рено :П На държавата работата и е да осигури честна конкуренция чрез закона а не да прави бизнес защото второто не го може със сигурност. Инъче може да очакваме държавна мандра, държавен магазин за бяла техника ..... изобщо куп глупости..... но какво може да очалваш от Амон Ра и един *** който не си плаща и наема дори ....
3
 
5
 
12
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ама то не само от олиото се печели. Може и след като вече Черепа го няма, държавните бензиностанции да получат монопол за продажба на лотарийни билетчета. И винетки. Също и разни други глезотии. Да сложат колонки за зареждане на електричарки на преференциални цени и да убият конкуренцията още в зародиш. Абе, разполагайки с ресурсите на цяла държава, много неща биха могли да се направят. Въпросът е дали ще се намерят достатъчно мотивирани хора за да ги управляват както трябва, или това ще е поредният проект затънал в чиновническо безхаберие.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 20 септември