Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

43 млн. лева са дарени за справяне с COVID-19 в България

За четири месеца даренията са почти колкото за половината 2018 г., показва анализ на Български дарителски форум

43 млн. лева са дарени за справяне с COVID-19 в България

Снимка: Bloomberg

Общо 42,9 млн. лв. от дарения подкрепиха битката с COVID-19 и предизвиканата от пандемията криза в България. От март до юни 2020 г. безвъзмездно предоставените пари и материали отбелязаха своеобразен рекорд. За сравнение – те са почти колкото всички дарения за половината 2018 г. Това сочи анализ на Български дарителски форум (БДФ), който следи дарителската активност в страната от началото на кризата. 

Ясно изразен ръст на дарените средства се наблюдава през април. От 5 млн. лв. в края на март те скочиха над шест пъти до 33,6 млн. лв. в края на април. След средата на май дарителската съпричастност забави ритъм.

През март-юни 2020 г. дарителите предоставяха средства основно за апаратура, материали и консумативи, необходими за борбата с вируса. Над 90% от помощта е насочена към здравни заведения. Ако в началото на кризата даренията в по-голямата си част отиваха директно към националните болници, където се полагат грижи за заразените с вируса, то след април значима част от общия обем дарени средства се насочи към общински здравни заведения или местни дарителски фондове, учредени от общини и кметства отново за подкрепа на болниците на първа линия, посочват от Български дарителски форум. 

Още по темата

През май апелите в отговор на острата нужда от апаратура, защитни средства и дезинфектанти в болниците са намалели. Въпреки това даренията за здравеопазването са продължили, като паралелно с това в дарителската активност се очерта нова цел –  подкрепа на хората, най-силно засегнати от социалната изолация и икономическата криза, отчитат от БДФ.

Предоставяни са най-вече хранителни пакети, лични предпазни средства и хигиенни материали. Помощта е била насочена приоритетно към самотноживеещи възрастни хора или настанени в социални центрове, семейства с ниски доходи или останали без никакви средства, деца и възрастни с увреждания и специални потребности, бездомни хора. 

В края на периода са създадени фондове за набиране на средства за подкрепа на граждански организации, които подпомагат най-уязвимите групи, жени и деца - жертви на домашно насилие и др.

Най-щедри в кризата са били компаниите с 41% от общите дарения. Голяма активност са предизвикали дарителските кампании, които са разпределили 36% от безвъзмездната помощ. Впечатляващо висок е делът на индивидуалните дарения – 20%.

За период от три месеца (март – май 2020 г.) - в най-острата фаза на кризата, под различна форма дарения са направили около 1 млн. пълнолетни жители на страната.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България