IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Мерките в новия закон за личната помощ ще струват поне 300 млн. лв. годишно

Съдбата на деца с увреждания не може да бъде заложник за главата на министър, заяви председателят на парламентарната комисия по социална политика

10:35 | 13.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Съдбата на деца с увреждания не може да бъде заложник за главата на министър, който и да е той. Това заяви пред bTV председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов.

Той посочи, че проблемите на хората с увреждания са от дълги години, много по-назад във времето и не започват с оставката на министър Бисер Петков.

Министър Петков беше принуден да внесе концепция за поредната реформа в ТЕЛК и това доведе до повишаване на напрежението и протест на майките на деца с увреждания. Като профил той е изключително деликатен и диалогичен и намери общ език с хората с увреждания, отбеляза депутатът.

След оставката му се появи безпрецедентна подкрепа. Аз обаче я очаквах преди това, защото усилията бяха само негови, той остана сам, заяви Адемов и допълни, че политиката за хора с увреждания е хоризонтална, не може да бъде вкарана само в едно ведомство. 

„Мисля, че Мая Манолова е участвала в подготовката на новия закон, но основните текстове са на майките на деца с увреждания. Министърът по телефона е приел законопроекта, като според омбудсмана не се изискват допълнителни финансови ресурси – нещо, което е изключително съмнително. На разговор с премиера министър Петков е заявил, че мерките ще струват минимум 300 млн. лв. за всяка година”, обясни Адемов.

Хасан Адемов посочи, че не е възможно да има решение на проблемите на хората с увреждания без някакъв допълнителен финансов ресурс.

„Необходим е екипен принцип за решаването на тези проблеми… Трябва да бъде потърсен начин да се балансират възможностите. Ясно е, че са нужни отстъпки и от двете страни”, допълни Адемов.

До петък Министерството на труда и социалната политика ще има цялостно становище по предложения законопроект за личната помощ и ще представи финансови разчети за необходимите средства за неговото прилагане, ангажира се вчера министър Бисер Петков. Към момента няма разработена финансова обосновка на законопроекта, разработен от институцията на омбудсмана.

Разчетите на социалното министерство ще бъдат обсъдени отново и ще бъдат предоставени на правителството - на премиера и на финансовия министър, за да има окончателна позиция по предложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още