Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Американските инвестиции в България са стигнали 4,5 млрд. лева от 1990 г. насам

Слабата съдебна система и липсата на кадри спират притока на американски капиталовложения в България

Американските инвестиции в България са стигнали 4,5 млрд. лева от 1990 г. насам

Снимка: Архив Ройтерс

Американските инвестиции в България статистически са доста подценени и според официалните данни на Националния статистически институт (НСИ) САЩ са на 13-о място по инвестиции. Това заяви изпълнителният директор на Американската търговска камара в България Петър Иванов по време на представянето на доклад за американските капиталовложения в страната в периода 1990-2016 г.

Въпросният доклад обаче показва, че тези инвестиции са подценени 2,5 пъти, което всъщност придвижва САЩ до 6-о място в класацията за топ инвеститори в България. „Само 200 млн. лв. ни делят от 5-тото място“, уточни Иванов.

От доклада, изготвен съвместно с Института за пазарна икономика (ИПИ), става ясно, че използваната до момента методология на Българската народна банка (БНБ) за идентифициране произхода на чуждестранните инвеститори има някои неточности – например локализира капиталовложението само по пряката собственост на капитала, но не и според крайната такава. Така, ако компания от САЩ притежава компания в Холандия, която инвестира в България, статистиката отчита това като чуждестранна инвестиция с холандски произход. Това от своя страна води до подценяване на отчетения общ размер на преките чуждестранни инвестиции от дадена страна, така и до надценяване на инвестициите от други държави.

От доклада става ясно още, че от 1990 г. досега инвестициите на САЩ в българската икономика възлизат на близо 4,5 млрд. лева. 5,7% от всички чуждестранни инвестиции у нас за последните над 20 години идват от американски компании. Според НСИ този дял е 2,5%.

Близо 98% от американските инвестиции в България са предимно в преработвателна индустрия, високите технологии и селско стопанство. Над 28 хил. са българите заети в презокеански компании, посочи Петър Иванов и добави, че това е 1% от работната сила в страната, при това високоплатена.

В доклада се посочва, че близо 17% от преките чуждестранни инвестиции в производството на електрическа енергия, както и над 9% от чуждите капиталовложения в преработващата промишленост са с краен собственик инвеститор от САЩ. Любопитно е също, че близо 24% от инвестициите в селско, горско и рибно стопанство са американски.
От данните става ясно още, че само за 2016 г. нетните приходи от продажби на американските компании у нас възлизат на 7 млрд. лв., а дълготрайните материални активи на фирмите са над 4 млрд. лв. 

Още по темата

Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика, която също присъстваше на представянето на доклада обясни, че към момента растежът на България се генерира предимно от притока на инвестиции в страната, а не толкова заради производителността. „Време е тази тенденция да се промени“, коментира тя.

Икономистът обърна внимание, че в България има няколко региона, в които американските инвестиции са водещи, и ако тях ги нямаше, това значително щеше да промени облика на тези населени места. Костадинова даде за пример община Разград, където близо 76% от капиталовложенията са с източник САЩ и осигуряват 5,5% от заетостта в региона. В Габрово пък американски инвеститор е само „Идеал Стандарт Видима“, но пък компанията осигурява над 8% от работните места в областта, и най-вече в община Севлиево, където е основното производство.

От доклада става ясно още, че предпочитаната база за американските инвестиции в България е Холандия с дял от близо 67% от всички непреки щатски инвестиции, обхванати в настоящото изследване. Петър Иванов обясни, че основната причина за това явление е, че холандското правосъдие има отлична репутация, работи бързо и ефективно и при наличие на правни казуси може да се разчита, че инвеститорският интерес ще бъде максимално защитен. Разликата в корпоративния налог между България и Холандия е нищожна, обясни още той.

На въпрос на Investor.bg дали евентуалното премахване на данък печалба, за което призоваха икономисти от ЕКИП, ще доведе повече инвеститори, Иванов беше категоричен, че не това е водещо за компаниите, а ефективната съдебна система и предвидимата среда. „Основният проблем е, че няма кадри, няма кой да работи, всички висококвалифицирани хора вече са ангажирани в други компании. Затова е изключително важно да се инвестира в образование. В момента огромна част от университетските специалности не отговарят на нуждите на съвременната индустрия и не дават добра основа. Цялата система трябва да се реформира, защото ако няма кадри тук – инвеститорите отиват на друго място, например в Румъния“, каза още Петър Иванов. Той добави, че занапред инвестициите от САЩ у нас ще бъдат 100% в хайтек сектора.

Светла Костадинова от ИПИ допълни, че едва 2% от работоспособното население посещава някакви курсове за допълнителна квалификация. „Това е недостатък както на образователната система, така и на общото мислене, че училищното и университетското образование е достатъчно. А то не е“, каза тя.

От ИПИ направиха уточнението, че докладът не претендира за изчерпателност. Изследването обаче цели да покаже, че България е малка отворена икономика с ограничени възможности за натрупване на спестявания, а оттам – и за осигуряване на стабилен източник на капитал за вътрешни инвестиции. Преките чуждестранни инвестиции са от ключово значение за увеличаване на благосъстоянието на страната и догонването на стандарта на живота на развиващите се европейски страни. В този смисъл „подценените“ инвестиции от САЩ не са за пренебрегване.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Лидия Йорданова: Хората не мислят доброто управление задължително като ново