IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Кунчев: Личните лекари трябва да имат направления за PCR тест

Уплашен съм от нивото на разпространение на слухове и неверни новини, че училищата ще бъдат затворени и се подготвят КПП-та, посочи главният държавен здравен инспектор

10:50 | 15.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

При съмнения за коронавирус личните лекари трябва да имат възможност да изпращат пациентите си за изследване и трябва да има договореност между тях и Здравната каса в разумни лимити. Това е личното мнение на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, което той изрази в ефира на Нова ТВ.

Това е финансово решение, заяви той и прогнозира, че сумата за това ще е голяма при 5 хиляди лични лекари. "Ако в ситуация на епидемия всяко от джипитата пусне по 100 изследвания седмично или месечно, НЗОК покрива 60 лева на всяко. Ако трябва да бъде санкционирано – трябва да мине през районната здравна инспекция и ако тя го одобри, това забавя процеса и ограничава общопрактикуващият лекар да постави диагноза и бързо да лекува.“

Кунчев напомни, че при медицински показания плаща Здравната каса, но когато няма, изследването се плаща от човека.

„Колкото и странно да звучат, задавайте въпроси, защото аз съм уплашен от нивото на разпространение на неверни новини, слухове и всякакви теории на конспирации. В нашето общество има силна почва на развитие, прекалено много хора нямат критерии да отсяват вярно от невярно", призова той по повод слуховете, че училищата ще бъдат затворени в края на октомври.

Според него няма причина държавата да затваря училищата.

"Заболеваемостта у нас е такава, че това не се налага. На Балканите, заедно със Сърбия, сме с най-ниска заболеваемост. В Европа не съм проверявал, но бяхме на 19-то място, мисля, че паднахме още надолу, защото започна втора вълна в някои страни", посочи той.

Кунчев коментира и слуховете, че се подготвят готови конструкции на КПП-та за тяхното повторно поставяне.

"Дори чух, че са разтоварени на пристанището в Бургас и чакат да бъдат поставени. Не е вярно. Коя е тая държава, която ще иска да си провали икономиката, да спре социално-икономическия живот и да плаща за безработица, за хора, които нямат пари и така нататък? Не виждам смисъл в това", категоричен е Кунчев.

Той е убеден, че не могат да се вземат еднакви мерки за всички училища, тъй като те имат различен брой ученици.

„Със сигурност ще се действа първо в рамките на паралелката, ако има случаи на заразени ученици в повече паралелки, тогава може да се мисли за преминаване към онлайн обучение за цялото училище“, съветва главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев посочи, че ако има ръст на заразените ученици, родителите сами ще спрат децата си. Той представи и конкретни числа за прагове, при които училищата да бъдат затваряни.

"Колегите от института по инфекциозни болести подготвиха такъв доклад, но той е доста сложен и научен - така трудно ще намери приложение в практиката. Специално за училищата те са поставили 10% заразени ученици.  Такъв процент е определил само Израел и се придържа към него. Но вкарването в такива граници пречи. Не е едно и също в един областен град да имате 100 заразени, но 95 от тях да са в старчески дом. За какво да го затваряме този град? Но ако са пръснати в целия град е друго. Толкова е динамична ситуацията", каза още той.

По думите му важно е какво е разпространението на вируса - централизирано или разпръснато.

„Ако случаите на заразени не са централизирани, това означава, че има дифузно разпространение и мерките трябва да се затегнат“, смята Ангел Кунчев. Той обаче е категоричен, че до затваряне на градове няма да се стигне.

"Прагът е различен за всяка седмица, за месец. Не е една и съща заболеваемостта през ноември, декември или февруари. Нямаме статистика за коронавируса, за да кажем, че ще е така. Ако живеем 5-6 години с него, ще имаме такава възможност. В момента е въпрос на анализ", потвърди главният държавен здравен инспектор.

Кунчев определи като абсурдна идеята родителите да плащат глоба от 1000 лева, ако до един час не приберат детето си при евентуални симптоми за заболяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още