Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Б. Петков: Увеличението на минималната заплата ще намали работещите бедни

Като цяло нагласите на бизнеса са да увеличава заплатите през тази година, коментира министърът на труда

Б. Петков: Увеличението на минималната заплата ще намали работещите бедни

Снимка: БТА

Увеличението на минималната работна заплата до 510 лева от началото на тази година ще намали дела на работещите бедни в България. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по bTV.

Повишението би трябвало да позволи на около 400 хил. души, които получават минимално възнаграждение, да покриват основните си разходи. За бизнеса то е свързано с по-високи разходи за труд заради по-високата вноска за пенсии, отбеляза Петков. 

Като цяло нагласите на бизнеса са да увеличава заплатите, допълни Петков. Над две трети от работодателите заявяват, че ще го направят, а това е свързано с общия дефицит на кадри, посочи той. 

Още по темата

По думите му работещите бедни в България не са малко, но с ръста на минималното възнаграждение броят им няма да се увеличава.

С повишението на минималната заплата целта е да се намали делът на работещите бедни, заяви социалният министър. Той напомни, че през последните години минимална заплата расте с темпове, които изпреварват темповете на ръст на средната.

За децата с починал родител, които не отговарят на критериите за получаване на наследствена пенсия, Министерството на труда ще предложи промени в наредбата за пенсиите и осигурителния стаж в посока разширяване на обхвата на получаващите персонална пенсия, каза още министърът.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 16 декември