IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов остави Бисер Петков като социален министър*

Премиерът обаче чака разбирателство с майките на деца с увреждания

13:05 | 12.06.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов няма да приеме оставката на социалния министър Бисер Петков, съобщи министър-председателят от Турция.

"Казах му сутринта на Бисер Петков да отива на работа, да си продължава дейноста", допълни той, цитиран от БТА.

“Щом това е министърът, който им харесва, отхвърлям оставката. Оставям го министър. Ще продължават ли палатковите лагери да стоят?, попита премиерът.

"Оставката е пред мен, винаги мога да я задействам", добави той.

"Бисер Петков се справя добре, човека, но факт е, че в тази сфера има палатков след палатков лагер - не мога да го гледам това. При положение, че от 2016 година с толкова много повече пари от бюджета са дадени", каза Борисов. И допълни: Не му давам срок, ще видим в следващите дни. 

Родители на деца с увреждания настояват министъра на труда и социалната политика Бисер Петков да бъде върнат на поста му. Това се посочва в писмо, изпратено до министър-председателя, до председателя на Народното събрание, до омбудсмана и др., пише БТА.

Ако премиерът Бойко Борисов не намери начин да върне на поста единственият работещ министър от години насам, ще организираме още по-голям протест с искане за оставка на правителството, допълват родителите в писмото си. Те призовават Борисов "да демонстрира доблест и да даде ясен отговор на въпроса защо при постигнат конструктивен диалог с Министерство на труда и социалната политика, Бисер Петков беше принуден да подаде оставка".

Палаткови лагери "Системата ни/ги убива" са разположени в градовете София, Бургас, Варна, Русе и Добрич, като се подготвят и в други общини, се добавя още в писмото и се посочва, че около 14 хиляди са хората с тежки и множество увреждания, нуждаещи се от постоянна чужда помощ.

Припомняме, че в понеделник в края на деня Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. В разговор с премиера, министър Петков заявил, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания.

През последните дни родители на деца с увреждания в няколко града в страната излязоха на протест срещу действащата социална политика. Основното искане на родителите е нов закон за децата и лицата с увреждания в България.

Протестиращите настояват и за спазване на Конвенцията за правата на хората с увреждания и за създаване на електронен регистър.

Родителите издигнаха и палатков лагер пред парламента под надслов "Системата ги убива".

Не за пръв път премиерът Бойко Борисов отказва да приеме оставка на министър от третия си кабинет. Такъв случай вече имаше с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, припомня Dnes.bg. В края на февруари тя обяви, че напуска поста, за да разсее категорично съмненията, че има нещо общо със сделката за продажбата на ЧЕЗ.

Тогава Петкова призна, че познава собствениците на пазарджишката семейна фирма "Инерком груп", която придобива ЧЕЗ. Борисов първоначално коментира, че лично е посъветвал Петкова да си подаде оставката, а след това реши да не я приема. Така Петкова остана на поста си.

Съдбата ми като министър зависи от това какво ще можем да направим за хората с увреждания, заяви Бисер Петков пред журналисти по повод на първоначално приетата му и след това отхвърлена оставка, допълва БТА. Той посочи, че продължава работата по исканията на майките на деца с увреждания. По думите на Петков това е и искането на премиера, затова той ще продължи с още по-големи усилия да работи в тази посока. Резултатът обаче, според Петков, зависи не само от социалния министър, а и от финансовия, и от премиера.

Надявам се да имам необходимата подкрепа от страна на правителството и на премиера, това е смисълът да остана и да продължа работа като министър, каза Бисер Петков.

До петък Министерството на труда и социалната политика ще има цялостно становище по предложения законопроект за личната помощ и ще представи финансови разчети за необходимите средства за неговото прилагане, каза още Бисер Петков. Към момента няма разработена финансова обосновка на законопроекта, разработен от институцията на омбудсмана.

Разчетите на социалното министерство ще бъдат обсъдени отново и ще бъдат предоставени на правителството - на премиера и на финансовия министър, за да има окончателна позиция по предложението, заяви Бисер Петков. 

* Допълнена с позицията на Бисер Петков

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
superexpert
преди 5 години
момента военнослужещ пострадал ,Военноинвалид получава 135 лв пенсияроми с фалшив телк масовох /психо или епилепсия / получава до навършване на 18 г . 850 лв след това малко по малко но те го наваксват с социални помощи а честните пострадали полицай и военни мизерстват а имат деца и семейства .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
Цирк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още