IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП настоява за референдум за Истанбулската конвенция

От левицата не одобряват текстовете, с които се въвежда понятиято "социален пол" и се говори за нестереотипни роли на пола

14:40 | 24.01.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em><span style="font-style: normal">Снимка: </span><span lang="bg-BG"><span style="font-style: normal">Архив </span></span><span style="font-style: normal">Олег Попов, Investor Media Gruop&nbsp;</span></em></p>

Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Gruop 

БСП иска българският народ да се произнесе на референдум относно ратификацията на Истанбулската конвенция. Това съобщи пред журналисти председателят на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

Утре Парламентарната група на "БСП за България" ще внесе необходимите подписи на народни представители в Народното събрание с искане за свикване на такъв референдум.

По закона за референдумите такова допитване не е възможно, ако конвенцията вече е ратифицирана, затова искаме първо да се спре процесът на ратификация в парламента, да се направи обществена дискусия и народът да се произнесе, посочи Нинова. 

Тя отбеляза, че конвенцията е създала огромно напрежение в обществото, има различни мнения, тежка дискусия. По думите й няма яснота какви национални закони трябва да се променят след нейното ратифициране.

Няма яснота, затова искаме да се спрат всички процедури по гледането на Конвенцията в парламента. Да се направи истинска обществена дискусия и смятаме, че този, който трябва да се произнесе по спорния въпрос, е българският народ”, категорична бе лидерът на левицата, цитирана от пресцентъра на партията.

Продължаваме с внасянето на закони, които изпълняват изискванията на Истанбулската конвенция що се отнася до насилието над жени, деца и домашното насилие. Смятаме, че това е верният път, каза лидерът на социалистите. Внесохме промени в Наказателния кодекс, сега ще предложим изграждане на центрове за пострадали от насилие, добави тя.

От БСП не одобряват текстовете, с които се въвежда понятиято "социален пол" и се говори за нестереотипни роли на пола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 6 години
Ето за такива неща, Корни праламента губи рейтинг .... занимавате ни само с глупости, докато тихичко си крадете заедно с Тиквата.Кво значение има кви конвенции приемаме, докато полицията, съда и прокуратурата са скъсани и за нищо не стават !Да не говорим че е дискриминативна, няма разлика межу насилието, дали е у нас или у вас ... все е насилие и все е осъдимо !А конвенция за вербалното насилие на жените над мъжете .. кога ? Народа го е казал: Дълбока рана заздравява, тежка дума не се забравя !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
forexar
преди 6 години
Не съм мислил, че някога ще приветствам идеи дошли от БСП, но и това време дойде. Вероятно не вярват в това, което предлагат, но смятам, че референдума е правилният подход!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още