IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещата коалиция ще прави рамка за заплащането на лекарите и финансирането на сектора

Работещо е-здравеопазване, засилване на доболничната и спешната помощ и трансформиране на клиничните пътеки са сред основните теми за преговори

14:58 | 24.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова</em></p>

Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Спешни мерки за повишаване на ваксинацията срещу COVID-19, разделяне на потоците от заразени с коронавируса пациенти и пациенти със социално-значими заболявания, внедряване на работещо електронно здравеопазване, преструктуриране на системата за болнична помощ, засилване на доболничната и спешната помощ, реформа на здравното осигуряване и финансирането на здравната система – това са част от мерките в сектора на здравеопазването, около които се обединяват партиите, преговарящи за управляваща коалиция на България („Продължаваме промяната“ - ПП, „Демократична България“ - ДБ, „Има такъв народ“ – ИТН, и „Българска социалистическа партия“ – БСП).

Политическите сили разговарят и за трансформиране на клиничните пътеки като контролен, а не финансиращ механизъм, както и поетапно въвеждане на друг механизъм за финансиране на здравните дейности, например диагностично-свързаните групи (ДСГ).

В дискусията намери място и темата за демонополизацията на здравната каса в различни варианти, реформа на системите за специализация и продължаващо обучение на лекарите, гарантиране на кариерното развитие на лекари и специалисти по здравни грижи, решаване на проблемите с остойностяването на медицинските дейности и заплащането на медицинските специалисти, преработка на националната здравна карта.

Някои от предложенията ще изискват законови промени, като всяка от партиите говори за необходимост от нов Закон за лечебните заведения, който да бъде готов до края на 2022 г., както и изготвяне на национална рамка за заплащането на лекарите, обвързана с повишаването на квалификацията.

Предложенията на БСП за здравния сектор

В краткосрочен план социалистите настояват за максимални възможности за повишаване на броя на ваксинираните и полагането на усилия да се разделят потоците пациенти, за да се осигури лечение на социално-значимите заболявания, което е основна задача на здравната система, коментира проф. Георги Михайлов. Партията иска и провеждането на епидемиологично проучване с участието на здравното министерство за реална преценка на епидемиологичната ситуация в България.

Михайлов подчерта, че партията няма да отстъпи от позицията си, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества, защото пациентът се изтласква в периферията, на него се гледа като на касичка.

Що се отнася до стратегическите проблеми в рамките на четиригодишен мандат, БСП иска финансово осигуряване на статута на защитените болници в труднодостъпните региони, които са натрупали и солидни задължения, намаляване на ДДС върху лекарствата на 9%, въвеждане на безплатни лекарства за деца до 14 години, увеличаване на средствата за превенция и контрол на социално-значими и инфекциозни заболявания.

По въпроса за дефицита на кадри партията предлага да се направи детайлна оценка на труда на медицинските специалисти и дейностите, да се създаде на национална рамкова система за заплащане и финансиране на дейностите, да се ускори създаването на работещо е-досие на пациента с медицинска и финансова информация, за да се повиши контрол, да се постигне равен достъп до лечение на спешни състояния – например съдови инциденти.

Партията предлага синхронизиране на системите на специализация и продължаваща квалификация с тези на ЕС, както и да се препотвърждава специалност с периодични изпити, и въвеждане на държавно финансиране на целеви стипендии за стратегическите специалности, обвързани с договор за задължителна работа в България след това.

Последна актуализация: 17:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още