IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Симеонов: Намирането на работна ръка е предпоставка за икономическия растеж

Има дисбаланси в снабдяването с електроенергия, които трябва спешно да се адресират, за да могат да се решат, посочи председателят на управителния съвет на БТПП

20:02 | 12.12.18 г.
Цв. Симеонов: Намирането на работна ръка е предпоставка за икономическия растеж

Решаването на проблема с работниците е първата крачка към икономическия ръст на страната.

Това каза Цветан Симеонов, председател на управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира срещата на ръководителите на национално представените работодателски организации с президента Румен Радев.

"Срещата беше предизвикана от различните трудности, които имат работодателите в станата, и всички са от значение за икономическата среда. Имаше някакви очаквания за сензация, която да произлезе от тази среща, но не се получи. Темите бяха икономиката и ускорения растеж на България", посочи Симеонов и поясни, че организациите, участвали в срещата, са имали възможност да изложат пред президента и неговия екип своето виждане за развитието на икономиката и как това трябва да се случи.

Сред въпросите, поставени от бизнеса, са били въпросите за недостига на работна ръка, за прекалената административна тежест, за свързаната с нея корупция.

“Не по-маловажна е темата, с чисто прагматично приложение, за цените на тока и на другите енергоносители, които са проблем за бизнеса”, посочи председателят на БТПП и поясни, че тя е най-отдалечена от президентската институция и на нея е било отделено по-малко внимание.

Симеонов каза, че на срещата работодателските организации са изложили своята позиция, че високите цени на тока не ги удовлетворяват, че са имали големи очаквания към независимата борса.

“Очевидно в България има дисбаланси в снабдяването с електроенергия, които трябва спешно да се адресират, за да могат да се решат”, смята той, защото "не е редно да има недостиг на енергия".

Според Симеонов може да се помисли “по-малко енергия да се ползва от гражданите, за да може тя да остава за бизнеса и да не се налага повишение на цената ѝ“.

“Цените на газа също започват да се повишават, претендирайки да станем газов хъб на Балканите. Не отчитаме, че през страната ще минава голямо количество газ, а потреблението му у нас е смешно за страна от ЕС. Газифицираните домакинства в България са 1,5% а средното ниво за ЕС е 55%”, заяви още председателят на БТПП.

Що се отнася до конкретните мерки за ускоряване на икономическия растеж, Симеонов е категоричен, че те са предшествани от намирането на работна ръка, но напомни, че България е изпреварена от Полша в отношенията си с Украйна.

“Двете страни бързо сключиха споразумение и бързо реализираха целите си за внос на голям брой работници. Украйна пък е решила да запази за себе си добрите си работници, за да не се налага да внася и тя след време”, разкри Цветан Симеонов.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още